Bakan Koca: 6 binden çok doktor kamuya dönmek üzere başvurusunu yaptı

Seren

Global Mod
Global Mod
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabine Toplantısı’nın akabinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Geçen hafta COVID-19’a yakalanan ve testi negatife dönen Koca, hastalığı yavaşça bir soğuk algınlığı üzere geçirdiğini belirterek, “Sadece bir gün yavaşça bir boğaz ağrısı oldu. Negatife dönmesi bir hafta daha sonra oldu. İlaç kullanmadım, istirahat ettim ve bol sıvı aldım.” dedi.

Salgında 6. dalganın giderek azalmaya başladığını, hadise sayılarının günlük 5-6 binlerin altına kadar indiğini kaydeden Koca, bu süreçte hastaneye yatışların da besbelli biçimde düştüğünü lisana getirdi.

Bazı hastanelerde COVID klinikleri ve ağır bakımların yeniden kapanmaya başladığını anlatan Koca, “Önümüzdeki 3-4 hafta ortasında bu daha da belirginleşecek. Lakin bu tekrar olmayacak manasına gelmiyor. Bu dalgadan daha sonra evvel Avrupa’dan başlayıp daha sonra bize hakikat gelen bir dalga kasım, aralık üzere bir daha olabilir. Artık COVID ile yaşamayı öğrendik. Daha fazlaca müdafaamız gereken, ileri yaşlarda ek hastalığı olan vatandaşlarımız. Onları hassasiyetle korumalıyız. Yeni devrin gribi artık COVID.” diye konuştu.

“Hastalık belirtisi hissedenler, bulaştırmamak için maske takmalı”

Bakan Koca, bir gazetecinin okulların açılmasına ait sorusuna, “Endişe edilmemeli, maske takmak isteyen olabilir, takabilirler lakin mecburî değil. Bu manada çocuklarımız itimatla bundan daha sonraki süreçte hiç bir kısıtlama olmadan eğitimlerine devam edecek.” karşılığını verdi.

Koruma açısından bir kıymetli kümenin da ek hastalığı bulunan çocuklar olduğuna dikkati çeken Koca, şu biçimde devam etti:

“Bu durumdaki çocuklarımızın aşılarını olmaları kıymetli. Onların daha dikkatli korunması gerektiğini bilhassa tabir etmek istiyorum. Maske için genel manada artık bir mecburilik olmayacak. Hastalık belirtisi hissedenler, diğerine bulaştırmamak için takmalılar. Ek hastalığı olan ve ileri yaşlarındaki vatandaşlarımız kalabalık ortamlara girmedilk evvel maske takmalıdırlar.”

Bir gazetecinin Türkiye’deki maymun çiçeği olaylarına ait sorusunu Koca, “Geçen sefer de söylemiş oldum. Maymun çiçeğinin bizler için ne endemi ne de pandemi olmayacağını fazlaca net söz edebiliriz. Şu ana kadar 12 olay tespit edildi. Maymun çiçeği fakat epeyce yakın temasla, birebir ortamda uzun mühlet bir arada kalmakla bulaşabiliyor.” biçiminde yanıtladı.

“Kamu hastanelerine dönüşler daha da artacak”

Sağlıkta Beyaz Islahat çerçevesinde kamu hastanelerine dönmek için başvuran doktorların sayısına ait de bilgi veren Koca, şunları kaydetti:

“Şu ana kadar 6 binden çok tabip kamuya dönmek üzere başvurusunu yaptı. Bunlardan 5 bini uzman tabip. Yalnızca İstanbul’da 1350’yi buldu. Ankara’da 650’yi geçti. İzmir’de 600’e yaklaştı. Hatay’da 130’u buldu. Diyarbakır’da 170’i buldu. Batman’da 44 doktoru buldu. Bütün vilayetlerden yüksek oranda müracaat var. Yalnızca Bayburt ve Gümüşhane’de çabucak hemen müracaat olmadı.
Başvuranlardan çocuk doktoru 500’ü geçti, anestezist 420, bayan doğum ve dahiliye uzmanı her biri yaklaşık 400, radyolog 300’ü geçti. Beyin cerrahı 120, cildiye 115, göz, KBB, fizik tedavi ve kardiyoloji her biri 200 kişiyi geçti.

Önümüzdeki devirde kamuda çalışmak bu manada avantajlı olacak ve kamu, doktorların emniyetli limanı olacak. Şunu epeyce net söyleyebilirim, kamu hastanelerine dönüşler daha da artacak. Bu sayı yalnızca ‘Ben Beyaz Islahat çerçevesinde bu avantajlardan yaralanmak için kamuya dönmek istiyorum’ diyen tabiplerin sayısı. Yeni periyotta biz ‘Sağlıkta Beyaz Reform’ diyerek sıhhat çalışanlarına ve tabiplere bir gelecek vadediyoruz. Taban fiyat haricinde her sürecin bir karşılığının olduğu, mahsuplaşmanın olmadığı, ötürüsıyla her çalışanın kesinlikle ek ödeme aldığı bir devir başlattık. Adil olan ve sıhhat çalışanlarının emeğinin karşılığını alabileceği bir devir.”

Bakan Koca, daha evvel açtıkları açıktan atamalarda müracaat sayısının 800’ü geçmediğini bildirdi.

Kamuda toplam uzman sayısının 46 bin olduğunu aktaran Koca, “Düşünün ki 5 bini uzman olmak üzere 6 bin doktor geri dönmek istiyor. Bu sayı daha da artacak. Bunu daima bir arada bakılırsaceğiz. Gelecek hafta açılacak açıktan atama takımlarına daha fazla başvuran tabibin olacağını iddia ediyorum.” diye konuştu.

Ayrıca 85 bin sıhhat çalışanı alımıyla ilgili de çalışmaların sürdüğüne işaret eden Koca, kelamlarını şöyleki sürdürdü:

“bu vakitte düşünün bizim 32 bin poliklinik odamız var. Tüm bu poliklinik odalarında hizmet vermek üzere bu yıl tıbbi sekreter koyacağız. Doktorlar sekreterlik işlerini yapmaktan kurtulacak. Bu sayede doktorların hastaya daha fazla odaklanmasına, daha düzgün hizmet vermesine imkan sağlanacak. Yaşanan tüm aksaklıkların bir bir çözüldüğünü daima birlikte nazaranceğiz. Toplam 85 bin atama bu yıl içerisinde yapılacak. Bugüne kadar ilan edilmiş en büyük alım. Kademeli olarak bu yıl hepsini alacağız. Sırayla kümeler halinde alım gerçekleşecek. Sabırla izlersek yıl sonu ortamızda yeni arkadaşları nazaranceğiz.”