Bakanlıktan Kılıçdaroğlu’na cevap

Seren

Global Mod
Global Mod
CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin dünkü küme toplantısında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının kamu-özel bölüm iş birliğiyle gerçekleştirdiği projelerde müteahhitlere fazladan ek müddet tanıdığı ve bunun rant için yapıldığı argümanında bulunmuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, mevzuya ait yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu tabirlere yer verildi:

“Dünya kültür tarihine geçmiş kelamlardan biridir: ‘Gerçeğin yarısı, tam palavradır.’ Bu niçinle CHP Genel Başkanı’nın kamu-özel kesim iş birlikleri ile ilgili küme toplantısında söylemiş oldukleri tam bir palavradır. Kılıçdaroğlu, müteahhitlere tanınan ek mühletlerin öne sürülen nedenini söylemeyerek ‘gerçeğin yarısını’ tabir etmiş ve bir sefer daha müfteri durumuna düşmüştür. Gerçeğin tamamı şu biçimdedir: Gerçeğin yarısı 1/Kılıçdaroğlu’nun tabiri: ‘Gebze-Orhangazi-İzmir (Osmangazi Köprüsü dâhil), kontrat tarihi 15.03.2013; 22 yıl 4 aylık müddet ortasında köprüyü teslim edecek. Buna 834 gün ek müddet veriyorlar.’ Gerçeğin tamamı 1: Gebze- Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez geçişi ve ilişki yolları dahil) işinde -İlave Bornova Viyadüğü, Umurbey- Ovaakça Varyantı, Bursa-Susurluk Varyantı üretim işlerinden kaynaklanan maliyet artışı niçiniyle ek 57 gün işletme müddeti verilerek, 15 yıl 4 ay olan işletme mühleti 15 yıl 5 ay 26 gün olarak revize edilmiştir. Gerçeğin yarısı 2/Kılıçdaroğlu’nun sözü: ‘Kuzey Marmara Otoyolu, Odayeri-Paşaköy bölümü (3. Boğaz Köprüsü dahil) 10 yıl 2 ay 20 gün bunun da mukavele mühleti. 536 gün ek müddet veriyorlar.’ Gerçeğin tamamı 2: Mahmutbey-Odayeri ortası 2×3 yerine 2×4 şerit olarak yapılması, Hüseyinli-Kömürlük, Mecidiye ve Çekmeköy-Şile irtibat yollarının üretim işlerinden kaynaklanan maliyet artışı niçiniyle ek 929 gün işletme mühleti verilerek 7 yıl 8 ay 20 gün olan işletme mühleti 11 yıl 4 ay 8 gün olarak revize edilmiştir. Gerçeğin yarısı 3/Kılıçdaroğlu’nun tabiri: ‘Kuzey Marmara Otoyolu Kınalı Odayeri kısmı 7 yıl 9 ay 12 gün daha sonra teslim edilecek; 2222 gün ek müddet veriyorlar.’ Gerçeğin tamamı 3: Kuzey Marmara Otoyolu (Kınalı-Odayeri) kesiti işinde güzergah değişikliği niçiniyle ortaya çıkan 2×4 şeritli 3 adet toplam 10 bin 950 m uzunluğunda dünyanın en geniş otoyol tünellerinin üretim işlerinden kaynaklanan maliyet artışı niçiniyle ek 1700 gün işletme mühleti verilerek 4 yıl 9 ay 12 gün olan işletme müddeti 9 yıl 5 ay 17 gün olarak revize edilmiştir. Gerçeğin yarısı 4/Kılıçdaroğlu’nun tabiri: ‘Kuzey Marmara Otoyolu, Kurtköy-Akyazı kısmı kontrata bakılırsa teslim mühleti 6 yıl 9 ay 12 gün. 2222 gün buna da ek müddet veriyorlar.’ Gerçeğin tamamı 4: Kuzey Marmara Otoyolu (Kurtköy-Akyazı) kesiti işinde güzergah değişikliği niçiniyle ortaya çıkan 2×4 şeritli 5 adet toplam 18 bin 700 m uzunluğunda dünyanın en geniş otoyol tünellerinin üretim işlerinden kaynaklanan maliyet artışı niçiniyle ek 1700 gün işletme müddeti verilerek, 3 yıl 9 ay 12 gün olan işletme mühleti 8 yıl 5 ay 17 gün olarak revize edilmiştir. Gerçeğin yarısı 5/Kılıçdaroğlu’nun tabiri: ‘Ankara Niğde Otoyolu’na 1397 gün ek müddet.’ Gerçeğin tamamı 5: Ankara-Niğde Otoyolu işinde Ankara-Ahiboz ortası (30 km) 2×3 yerine 2×4 yapılması, ek K0 ve Karagedik Kavşakları ile Temelli-Ahiboz temas yolu üretim işlerinden kaynaklanan maliyet artışı niçiniyle ek 1901 gün işletme müddeti verilerek 8 yıl 10 ay 17 gün olan işletme müddeti 14 yıl 1 ay 1 gün olarak revize edilmiştir.”