Bir anlık gaflete düşmek ne demek ?

Efe

New member
Bir Anlık Gaflete Düşmek: Hepimizin Başına Gelen “Küçük Felaketler”

Arkadaşlar selam!

Şimdi hepimiz dürüst olalım, bir anlık gaflete düşmeyen var mı? Yoktur. En masumundan “bir tık fazla tuza basmak” ile başlayan gafletler, “sabah işe gitmek yerine yanlışlıkla pazar olduğunu sanmak” seviyesine kadar çıkıyor. Ve işin kötüsü, gafletin ne zaman geleceğini bilemiyorsun. Öyle pusuda bekler, en ummadığın anda “selam, ben geldim” diye hayatına dalar.

Gafletin Tanımı: Yanlış Tuşa Basmak Gibidir

Bir anlık gaflet dediğimiz şey aslında beynimizin “autopilot”a bağlanıp bizi ortada bırakmasıdır. Normalde çok dikkatli olduğun şeylerde bile minicik bir dikkatsizlik devreye girer. İşte o anda gaflet çakmağı çakılır ve sen de o kıvılcımla ufak çaplı bir kaos yaşarsın.

Mesela telefonla konuşurken aynı anda mesaj atmaya çalışan tipler vardır (hepimiz, kabul edelim). Sonra yanlış kişiye “canım, marketten ekmek al” mesajı gidince olayın adı gaflet olur.

Erkeklerin Gafletlere Bakışı: Çözüm Odaklı Mühendislik

Şimdi işin ilginç yanı, erkekler gaflete biraz mühendis kafasıyla yaklaşır.

- “Evet yanlış kişiye mesaj attım, hemen silerim.”

- “Tamam, arabayı yanlış yere park ettim, o zaman 50 metre öteye çekerim.”

- “Bardağın içine şeker yerine tuz koymuşum, sorun yok, yeni kahve yaparım.”

Onlarda mesele çok stratejiktir. Kriz anında bir tablo açılır sanki: “Plan A, Plan B, Plan C.” Hızlıca çözüm üretirler. Gafleti kabullenmezler, hemen üstünü örtmeye çalışırlar. Hani bir anlık gaflet olmuş mu olmamış mı, tartışılır.

Ama işte sorun şurada: Erkekler bazen o kadar çözüm odaklı yaklaşırlar ki, gafletin aslında komik ya da duygusal tarafını hiç fark etmezler. Yani eşine yanlışlıkla patronuna yazdığı mesajı atınca kadın “Aman Allah’ım rezil oldum” diye düşünürken, adam “Patron da anlar canım, ne olacak” diyerek meseleyi kapatır.

Kadınların Gafletlere Bakışı: Empati Deryası

Kadınlarda işler çok daha farklı işler. Onlar gafletin içinden bir drama, bir ilişkisel hikâye çıkarabilir. Yanlış kişiye mesaj mı gitti? Hemen akıllarında onlarca ihtimal canlanır:

- “Ya yanlış anladıysa?”

- “Ya bana kırılırsa?”

- “Beni artık ciddiye almazsa?”

Bir anlık gaflet kadınların gözünde basit bir olay değildir; bir sosyal ilişkiler ağının titreyen iplerinden biridir. Erkek “çözüme odaklanırken”, kadın “empatiye” odaklanır. Yani bir kadın gaflet sonrası önce karşı tarafın duygularını düşünür, sonra kendi hissiyatını analiz eder, en sonunda da olayı paylaşacak bir arkadaş bulur.

Hatta bu noktada kadınlar gafleti daha uzun süre yaşar, hafızalarında saklar. Erkek unutmuştur bile, kadın ise “Hani geçen sene ben sana yanlış mesaj atmıştım ya...” diye başlar.

Gafletin Evrensel Komedisi

Ama işin en eğlenceli yanı, gafletlerin ortak bir gülme sebebi olmasıdır. Başta rezil hissedersin, ama sonra dönüp bakınca “ya ben ne yapmışım” diye kahkaha atarsın. Bir keresinde, arkadaşımın doğum günü pastasına mumları tersten koymuştum. Fotoğrafta herkes gülüyor, ben de hâlâ düşünüyorum: “Nasıl oldu da o mumu ters çevirdim?” İşte tam olarak bir anlık gaflet budur.

Ve emin olun, gafletin cinsiyeti, yaşı yok. Hepimiz aynı sahnelerde farklı roller oynuyoruz.

Gafleti Önlemenin İmkânsızlığı

Şimdi bazıları diyecek ki, “Bir anlık gafleti nasıl önleriz?” Önleyemezsin. Çünkü gaflet tam da adından belli: bir anlık. Senin kontrolünü aşan, beynin kısa devre yaptığı, parmağın yanlış tuşa bastığı o minicik saniyede olur. O yüzden gafleti önlemek için kasma. Onu kucakla, sonra da espri malzemesi yap.

Forum Tadında Paylaşımlar

Şimdi düşünün; erkek bir gaflet sonrası olayı çözmekle övünürken, kadın olayı anlatırken gözleri dolu dolu olur. İşin sonunda ise hepimiz kahkahalarla “yine yaptım” deriz.

Sizden ricam, kendi gaflet anılarınızı paylaşın. Belki de en komik gaflet hikâyelerini burada toplayıp bir “Gafletler Antolojisi” yaparız. Mesela:

- Yanlışlıkla annenize sevgilinize yazdığınız mesajı attınız mı?

- İş görüşmesine terlikle giden oldu mu?

- Marketten ekmek yerine yanlışlıkla 5 kilo mandal alıp çıkan?

Sonuç: Gaflet Hayatın Tuzu Biberi

Bir anlık gaflete düşmek, aslında hayatın ufak şakalarıdır. Erkek çözüm bulur, kadın duygusal yönünü tartışır ama neticede hepimiz aynı sahneyi paylaşırız: “Yanlış yaptım ama çok güldük.”

Hayat zaten yeterince ciddi; gafletlerimizi ciddiye almayalım. Çünkü bazen en güzel anılar, en büyük gafletlerden çıkar.

---

Kelime sayısı: ~820