Erdoğan: 1 milyon Suriyelinin istekli geri dönüşünü sağlayacak proje hazırlığındayız

Seren

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizde konuk ettiğimiz 1 milyon Suriyeli kardeşimizin istekli geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları ortasındayız. Bu projeyi, ülkemizdeki ve memleketler arası sivil toplum kuruluşlarının takviyesiyle hayata geçireceğiz.” dedi.

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve Mehmet Akif İnan Vakfı ile “Bir Ortadayız İdlib’in Yanındayız” Kampanyası kapsamında AFAD uyumunda 12 STK tarafınca yaptırılan briket konutların açılış ve teslim merasimi düzenlendi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katıldığı programa görüntü konferans tekniğiyle iştirak eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hak sahiplerine hitap etti.

Bugün İdlib’de epey manalı bir merasim vesilesiyle bir ortaya geldiklerini belirten Erdoğan, Suriye’nin kuzeyindeki inançlı bölgelerde yıllardır çadırlarda yaşayanların hayat koşullarını bir kesim da olsa düzeltmek için 250 farklı noktada inşa edilen briket meskenlerin resmi açılışını yaptıklarını söylemiş oldu.

İçişleri Bakanlığı AFAD uyumunda yürütülen yardım kampanyası ve sivil toplum kuruluşlarının dayanağıyla başlattıkları 77 bin briket konutun 57 bin 306’sını tamamladıklarını, kalanların inşası ve hazırlığının sürdüğünü aktaran Erdoğan, bu konutların mescidi, okulu, sıhhat merkezi, fırını, toplumsal tesisi ve çocuk parkıyla eksiksiz birer hayat alanı olarak tasarlandığını ve inşa edildiğini lisana getirdi.

Erdoğan, inşası biten meskenlere şu ana kadar 50 bin ailenin yerleştirildiğini tabir ederek, “İnşallah briket konut sayısını toplamda 100 bine çıkaracak, ötürüsıyla 100 bin ailenin kaidelerini bir modül da olsa düzeltmiş olacağız. Briket meskenlerin burada oturacak Suriyeli kardeşlerimize güzel olmasını diliyorum. Bu meskenlerin üretiminde emeği geçen tüm kurumlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, hayır sahiplerine, inşasında çalışan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

“Kimse vatanını, konutunu, tertibini sebepsiz yere terk etmez”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kelamlarına şu biçimde devam etti:

“Kimse vatanını, konutunu, nizamını sebepsiz yere terk etmez. Kimse keyfi yere belgisiz bir geleceğe gerçek yürümez. bu biçimde bir mecburiyetle karşı karşıya kalanlara, hudut ve gönül kapılarımızı açmak, onlara her türlü dayanağı vermek bizim insanlık borcumuzdur. Medeniyetimiz de tarihimiz de bize bu biçimde davranmamızı öğütlüyor. Biz, bu görevimizi yerine getirmenin huzuruyla dünyanın karşısına çıkıyoruz. Bu huzur-u kalp ile Batılıların sergiledikleri ırkçı, ayrımcı, bencil, riyakar tavrı yüzlerine vuruyoruz. Mazlumlara bakarken biz yalnızca insan gördük, görüyoruz. Hiç kimsenin derisinin, saçının, gözünün rengine, inancına, konuştuğu lisana bakmadık, bakmıyoruz.

Yardım için ayak bastığımız coğrafyaları doğal zenginliklerine bakılırsa de tasnif etmedik, etmiyoruz. Yalnızca insan, yalnızca mazlum, yalnızca mağdur görmek, bunun için harekete geçmemizi gerektiriyor. Bu anlayışla yalnızca Suriye’de değil, dünyanın bir fazlaca yerinde yardım ve takviye programları yürütüyoruz. yıllardır Afrika’nın ve Balkanlar’ın bir fazlaca yerinde varlıklı bir yelpazedeki faaliyetlerimizle dostlarımızın yanındayız.”

“Ukrayna’ya 100 tır insani yardım materyali sevk ettik”

Afganistan’dan Pakistan’a, Bangladeş’ten Filistin’e, Yemen’den Ukrayna’ya kadar geniş bir coğrafyadaki insani yardım operasyonlarını kesintisiz sürdürdüklerini bildiren Erdoğan, “Geçtiğimiz haftalarda Afganistan’a ortasında 5 bin ton insani yardım materyali olan 10 farklı güzellik treni gönderdik. Ukrayna topraklarındaki savaş başladığından beri bu ülkeye 100 tır insani yardım materyali sevk ettik. Önemli meşakkatler yaşayan Lübnan’a, sivil toplum kuruluşlarımızın dayanağıyla 3 düzgünlük gemisi ulaştırdık. Suriye’nin çeşitli bölgelerinde toplamda yaklaşık 6 milyon beşere ulaşan yardım çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Kısacası tüm mazlumların ve mağdurların yanında yer almak için var gücümüzle çalışıyoruz.” sözlerini kullandı.

“500 bin Suriyeli geri dönüş yapmıştır”

Türkiye’nin daha evvel dünyanın ulusal gelirine nazaran en epey yardım yapan ülkesiyken, artık artık tüm alanlarda dünyanın en epeyce yardım yapan ülkesi durumunda olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Paylaşmanın, infakın rahmetine inanan bir millet olarak, yaptığımız bu yardımların karşılığını, Rabb’imizin fazlaca daha ziyadesiyle bize ihsan ettiğine inanıyoruz. Natürel yalnızca mazlumların canlarını ve onurlarını kurtarmalarını sağlamak için kapılarımızı açmakla kalmadık, onların bir daha meskenlerine dönebilmeleri için de her türlü uğraşı gösterdik, gösteriyoruz. Türkiye’nin Suriye’de derinleşen insani trajedi karşısında hudut ötesi harekatlarını başlatmış olduğu 2016 yılından bugüne kadar oluşturduğu inançlı bölgelere yaklaşık 500 bin Suriyeli geri dönüş yapmıştır.”

“1 milyon Suriyeli kardeşimizin istekli geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları arasındayiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, göçü hudut ötesinde tutmaya yönelik stratejilerini istekli geri dönüşleri teşvik edecek projelerle desteklediklerini anlatarak, şöyleki konuştu:

“Briket konutlar bu adımlardan bir tanesiydi. Artık de ülkemizde konuk ettiğimiz 1 milyon Suriyeli kardeşimizin istekli geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları ortasındayız. Bu projeyi, ülkemizdeki ve milletlerarası sivil toplum kuruluşlarının takviyesiyle hayata geçireceğiz. Azez, Cerablus, El Bab, Tel Abyad ve Resualyn başta olmak üzere 13 farklı bölgedeki mahallî meclislerle bir arada yürüteceğimiz bu proje, bir çok kapsamlıdır. Konuttan okul ve hastaneye kadar günlük ömrün tüm gereksinimleri ile tarımdan endüstriye kadar kendi kendine kâfi tüm ekonomik altyapı, bu projenin ortasında yer alacaktır. İnşallah Suriye’nin başka kısımları da vakit ortasında inançlı hale geldiğinde, oralarda da benzeri çalışmaları yürüterek, istekli geri dönüşler için gereken yeri hazırlamanın çabası ortasında olacağız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, imali tamamlanan ve teslim edilen briket konutların iyi olmasını, Suriye’nin en kısa müddette inanç, huzur, istikrar iklimine kavuşmasını, her insanın meskenine, toprağına, işine kavuşmasını temenni etti.