Galatasaray’ın eski yıldızından ‘Müslümanlık’ açıklaması: Ezan beni rahatlatıyor

Piper

New member
Galatasaray’ın Portekizli eski yıldızı Abel Xavier, sarı-kırmızılı forma altında geçirdiği günler hakkında açıklamalarda bulundu.

2002-2003 döneminde İngiltere’nin Liverpoo grubundan Galatasaray’a transfer olan Xavier, Türkiye’de futbol oynadığı günlerde Müslümanlığa olan bakış açısının değiştiğini belirterek “Doğduğum Mozambik’in kuzeyinde büyük bir Müslüman nüfus var ancak ailemde Hristiyan Katolikler de vardı. Ben de Katoliktim. İslam’ı da biliyordum ancak kimi şeyleri yalnızca bilmek kâfi olmuyor, kimi vakit onu yaşamak gerek. Benim bahtım Galatasaray’a transfer olmak, Türkiye’de yaşamak oldu. Türkiye’de futbol oynamış olmam, İslam’la ilgili bakışımı büsbütün değiştirdi. İstanbul’da İslam’ı daha yakından tanıdım. Futbolu bıraktıktan daha sonra bir basın toplantısıyla Müslüman olduğumu duyurdum. Futbol oynarken kimi şeyleri fazlaca fazla lisana getirmiyorsunuz, sırf futbol oynamaya odaklandığınız için. Hayatta değerli olan barış ve huzur ortasında yaşamak.” açıklamasında bulundu.

“EZAN BENİ RAHATLATIYOR”

İstanbul’da beş vakit ezan sesi duymanın kendisine huzur verdiğini kaydeden Portekizli futbolcu, “Ezan Arapça olduğu için sözleri tam anlamıyorum ancak ezanı dinlerken kendimi fazlaca rahatlamış, huzurlu buluyorum. Ezan beni rahatlatıyor. Ne kadar lisanı anlamasam da o tınısı beni epeyce rahatlatıyor. İstanbul’da da ezanı sık sık duymak beni memnun etti. İslam dininin ne kadar huzurlu, ne kadar rahatlatıcı bir din olduğunu gördüm. Huzuru ve özgürlüğü İslam’da buldum.

Müslümanlığa geçişimi bir daha keşif olarak isimlendiriyorum. İslam yardımıyla kendimi bir daha keşfettim. Benim için paylaşım değerlidir, İslam da aslına bakarsan paylaşımcı bir din. Futboldan daha sonra Birleşik Arap Emirlikleri’nde fazlaca uzun mühlet kaldım. Buyruk ailesinden epey yakın arkadaşlarım var. Onlarla da uzun vakit geçirdim, epey şey paylaştım. Bir insan için en kıymetli şey dinini yaşarken kendini rahat ve özgür hissetmesidir. Ben İslam’la birlikte bunu buldum. Aslında ben hala tıpkı beşerim lakin İslam yardımıyla dünyaya, olaylara bakış açım daha farklı ve daha güzel bir hale geldi. Bu yüzden bu durumuma kendimi bir daha keşif diyorum” halinde konuştu.

”MÜSLÜMAN OLDUĞUMU AÇIKLADIĞIMDA HİÇBİR REAKSİYON ALMADIM”

Müslümanlığa adım attığı için Portekiz’de reaksiyon görmediğini lisana getiren Xavier, şunları kaydetti:

“Portekiz herkese kapılarını açan hayli multi kültürel bir ülke. Müslüman olduğumu deklare ettiğımda hiç bir reaksiyon almadım. Portekiz’de İslam’ı seçtiğimde değil saçımı sarıya boyadığımda epeyce eleştirdiler”

“FATİH TERİM GALATASARAY’A LİDER OLABİLİR”

Galatasaray’ın eski teknik yöneticisi Fatih Terim’in sırf Galatasaray için değil Türk futbolu için hayli değerli bir isim olduğunu vurgulayan Portekizli eski futbolcu, “Fatih Terim, memleketler arası arenada bilinen, karizması, geçmişi ve kazandıklarıyla Türk futbolu için kıymetli bir figür. Şu an yolları ayrıldı lakin ileride yine teknik yönetici olarak geri dönebilir hatta Fatih Terim Galatasaray’a lider bile olabilir. Her vakit futbolun ortasında olacaktır. Ona fazlaca büyük bir hürmetim var, umarım tekrar görüşebiliriz. Galatasaray’dan ayrıldığımda bana ileti da atmıştı.” değerlendirmesinde bulundu.

Galatasaray’da oynadığı devirde takımda hayli düzgün oyuncular bulunduğunu aktaran Xavier, açıklamalarını şöyle noktaladı:

“Mondragon üzere hayli üst seviye bir kaleci vardı. Kaptan Bülent Korkmaz, Ergün, Hasan Şaş üzere epey âlâ isimler vardı. Çok düzgün bir ekiptik, epey fazla önder oyuncu vardı. Oyuncuların birçok Fatih Terim’in UEFA Kupası’nı kazandığı periyotta bir arada olduğu oyunculardı. Bence o devirde sorun şu olmuştu, birtakım statü sahibi oyuncuların vakti geçiyordu, yaşlandıkça eski güçlerini de kaybediyorlardı. Fakat gençlerle tecrübeli oyuncular içindeki geçiş epey uygun sağlanamamıştı.”