Hamburg'da dinleme kiosku: Burada herkes dinleyen bir kulak bulacak

Piper

New member
Daha fazla birliktelik projesi
Hamburg: Bu dinleme kulübesinde herkes dinleyen bir kulak bulacak

Mevcut bağlantıyı kopyala

Bir metro istasyonunun ortasındaki büfede gönüllüler sadece diğer insanları dinliyor. Kendileri hakkında çok güzel ve hüzünlü hikayelerin yanı sıra çok şey öğreniyorlar.

Christoph Busch: Ben Christoph Bush, 77 yaşındayım ve burada, metro raylarının arasındaki bu büfede diğer insanlarla birlikte dinliyorum. Büfeyi sekiz yıl önce yazı odası olarak kiralamıştım. Sözleşmede öyle yazıyor. Sonra da dinlemekten ve hikayeler duymaktan hoşlandığım bir poster astım. Sonra o kadar çok insan geldi ki artık yazamadım. Ve artık kiosk bir yazma kiosku değil, bir dinleme kiosku haline geldi. Biz burada kiosk'ta dinleyen çok farklı insanlardan oluşan bir grubuz. Herkes girebilir, herkes girebilir. Tematik olarak tanımlanmıyoruz. Burada ne olması gerektiğine dair hedefi içeri giren kişiler belirliyor ve bize her şeyi anlatabiliyorlar. Bunu kendimize saklayacağız. Burada anonim olarak hikayeler anlatabildiğiniz için birçok üzücü hikaye de duyuyoruz. Ama aynı zamanda birisinin güzel bir şey deneyimlediği ve bunu bizimle paylaştığı da olur.

Simon, 24: Ben Simon, 24 yaşındayım. Birbirimizle ve toplumla etkileşime girdiğimizde birbirimizi çok sık dinlemediğimizi veya çoğu zaman açılıp kendimiz hakkında konuşma cesaretini göstermediğimizi hissediyorum. Ya da bazen bunun için doğru kulağı bulamazsınız. İnsanların beni güvenebilecekleri biri olarak görmeleri beni her zaman çok ama çok onurlandırdı. Beni konuşabilecekleri kulakları olarak kabul etsinler. Ve birisi cesaret ettiğinde her zaman mutlu olurum.

Christoph Busch: Pek çok yalnız insan var, özellikle de 50'li yılların öncesi gibi, bundan şüphe bile edemeyeceğiniz bir yaşta. Bunun bir hastalık değil, sosyal koşulların, izolasyonun, ailelerin dağılmasının, sürekli rekabetin bir belirtisi olduğuna inanıyorum.

Simon, 24: Buraya belli bir yükle, duygusal bir yükle gelen insanların, bundan kısmen de olsa kurtulduklarını düşünüyorum. Elbette tamamen değil. Biz burada bu sorunların kökenini çözmüyoruz ama bunları konuşmayı buraya gelen insanların yükünü hafifletecek bir şey olarak görüyorum.

Christoph Busch: Kiosk yalnızlığı ortadan kaldıramaz. Ama buraya gelen insanlar, şirketler, ne? Ve bu çok önemli bir şey. Yalnızlık bir hastalık değildir; bu konuda aktif olarak bir şeyler yapabilirsiniz. Biz terapist değiliz. Herhangi bir terapi de yapmıyoruz. Buraya gelen insanlar kendi kendilerine yardım ediyorlar. Dinlemek benim de kendime bakış açımı değiştirmemi sağladı. Önceden kendimi çok daha olumlu ve bir şekilde neredeyse yanılmaz hissettim. Şimdi abartıyorum ama kendinize atfettiğiniz özelliklerin, diğer insanların neler yapabileceğini fark ettiğinizde mutlaka geçerli olmadığını fark ettim. Burada dinlemenin en önemli önkoşulu, kendinizi harika hissetmek ve burada neden oturduğunuzu tam olarak bilmek için başkalarının acılarına ihtiyaç duymamaktır. Aslında en önemli soru bu. Ah, ben insanlara yardım etmek istiyorum, özverili bir şekilde vs. deme. Buna inanmıyorum. Özverili olmak, birinin artık hiç kimse olmadığı anlamına gelir. Ancak şunu bilin ki bir dinleyici olarak ondan çok şey öğreniyorsunuz ve ondan çok şey elde ediyorsunuz.

Simon, 24: Burada genel olarak güzel bulduğum şey, her vardiyada yaşadığım şey: büfenin önünden geçen ve bunu olumlu bir şey, şehre bir zenginlik olarak gören güler yüzlü insanlar. Ve. Tek başına bu bile benim için şehri biraz olsun gülümsetebilmek için bir ilerleme. Bu da beni mutlu ediyor.

Bu yazı ilk olarak Nisan 2024'te yayınlandı.