HOMETEX Mesken Dokumacılığı ve Aksesuarları Fuarı’na ağır ilgi

Seren

Global Mod
Global Mod
Türkiye Konut Dokuması Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TETSİAD) konut sahipliğinde, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iştiraki Global Fuarcılık AŞ’nin (KFA) tertibi, İstanbul Ticaret Odasının (İTO) da dayanaklarıyla Yeşilköy’deki İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuarın açılış kokteyli ağır iştirakle gerçekleştirildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Lideri İsmail Gülle, açılış kokteylinde yaptığı konuşmada, 2021 yılından bu yana bu heyecanı tüm fuarlarda yaşadıklarını ve bu fuarların bilhassa salgın daha sonrasında, Türkiye’ye duyulan teveccühün bir göstergesi olduğunu lisana getirdi.

Fuarlarda dayanılmaz bir coşku ve yabancı ilgisi olduğunu vurgulayan Gülle, “Uzun bir ortadan daha sonra gerçekleştirilen fuardaki bu heyecan, bu coşku da bunun göstergesi. Geçen sene Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ihracatını gerçekleştirdik. Dokumacılık ve hazır giysi dalımızın hissesi 30 milyar dolar. Bunun yaklaşık yüzde 10’u konut dokuma dalında. Bu muvaffakiyet büyük bir muvaffakiyet. Allah’a fazlaca şükür ki bu sene de yeterli başladık. Nisan ayından nisan ayına, bir yıllık müddette ihracatımız 241 milyar dolar oldu. Cumhurbaşkanımız yılbaşında biliyorsunuz bize bir amaç verdi. 250 milyar dolar… Biz şu anda 240 milyar dolardayız. Görünen o ki inşallah amacın üzerine gidiyoruz.”

Avdagiç: Bu kesimde büyük bir potansiyel var

İTO Lideri Şekip Avdagiç ise konut dokumacılığı kesiminin daha fazla ihracat potansiyeli olduğuna dikkati çekerek, “Sadece 3,5 milyar dolarlık bir ihracattan bahsetti TETSİAD Liderimiz. bu biçimde büyük bir fuar merkezinde bu biçimde tesirli fuar yapan bir bölümün 3,5 milyar dolarla yetinmesi asla mümkün olmamalı. Sizin önünüzde ben istirham ediyorum. Burada bir kelam almak istiyoruz onlardan. tekrarki fuara kadar bunu en az ikiye katlamaları konusunda bir taahhütte bulunmalarını istiyoruz. Bu kesimde bu biçimde bir potansiyel var. bu biçimde bir imkan var. bu biçimde bir irade var. Yani kesimin tüm paydaşlarıyla birlikte inşallah iki sene daha sonra yapacağımız bu fuarda 6,5-7 milyar dolar ihracatı konuşacağınıza eminim.” sözlerini kullandı.

Avdagiç, ayrıyeten fuarın problemli bir müddetçten daha sonra yine yeni bir heyecanla başladığını belirterek, şunları kaydetti:

“Öncelikle TETSİAD Liderimiz, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Liderimizle birlikte inanılmaz bir iş birliği ortasında bir müddetç yürüttük. Daha öncedenki o dertli yirmi beş yıl devam eden lakin önemli düşünceler yaşadığımız bir müddetçten daha sonra bu fuar adeta köklerinden bir daha doğdu. Yeni bir logoyla, yeni bir isimle, yeni bir ruhla, yeni bir organizatörle yoluna devam ediyor. Ve bugün sahiden çok başarılı bir kararınu görüyoruz.”

“Sektörün biroldukça oyuncusunu iş birliği içerisinde buluşturması açısından önemli”

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Lideri Erdal Bahçıvan da fuarın, bölümün biroldukça oyuncusunu iş birliği içerisinde buluşturması açısından değerli olduğunu söylemiş oldu.

Bahçıvan, “berabern güç doğarın en hoş göstergesini bu vesileyle ortaya koymuş oluyoruz. Bu niçinle ‘ego sistem’ yerine ‘ekosistem’ mantığını öne çıkararak, bu biçimdesine bizim Türk toplumunda maalesef örneklerini fazlaca fazla nazaranmediğimiz bütünlük sergiledikleri için kesimin tüm oyuncularını canı gönülden kutluyorum. bu biçimdesine bir birlik olduğu vakit da rahmet, muvaffakiyet kesinlikle ki gerisinden gelecektir.” dedi.

“HOMETEX, dünya konut dokuması dalında isminden övgüyle kelam ettirecek”

TETSİAD Lideri Hasan Hüseyin Bayram ise 195 ülkeye yıllık yaklaşık 3,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk konut dokumacılığı dalının, kilogram başı ihracat bedelini 8 doların üzerine çıkararak Türkiye’ye en çok katma paha sağlayan, yerli ve ulusal bir bölümlerinden biri olduğunu söylemiş oldu. Bayram, Türkiye’nin Çin, Hindistan ve Pakistan’la birlikte dünyanın en büyük mesken dokuması tedarikçilerinden biri olduğuna dikkati çekti.

Bayram, “TETSİAD’ın mesken sahipliğinde, KFA tertibi ve İTO’nun da dayanaklarıyla ‘Daha kuvvetli ve Daha İştirakçi HOMETEX’ mottosuyla düzenlediğimiz bu fuar inanıyorum ki krizlerin fırsata çevrildiği bir fuar olacak. Tüm hazırlıklarımızı ‘yüzde 100 konfor, yüzde 100 memnuniyet’ sloganıyla yürüttüğümüz HOMETEX Fuarı gerek konsepti, gerek iştirakçi ve ziyaretçi sayısı, gerekse vizyonu ile dünya mesken dokuması dalında isminden övgüyle kelam ettirecek.” dedi.

BTSO Lideri İbrahim Burkay da fuarın 26 yıldır düzenlendiğini ve bu istikrarın, mesken dokumacılığı bölümünün milletlerarası kıymete kavuşmasındaki en değerli faktörlerden biri olduğunu lisana getirdi.

Bu yıl fuar için büyük emek harcandığını belirten Burkay, şunları kaydetti:

“İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Fuar Merkezi hakikaten harikulade bir salon dizaynı yapmış burada. Nitekim harcanan paralar kuruşu kuruşuna yerine gitmiş Şekib Liderim, ellerine sıhhat. Hem meclis üyelerimize, birebir vakitte oda üyelerimize ben teşekkür ediyorum. Hakikaten buraya yapılan yatırım bu ülkeye yapılan yatırım demektir. Üretmek tek başına yetmiyor bunu satmamız lazım. Pazarlama faaliyetlerinin en kıymetli ögelerinden bir tanesi de fuar tertipleri ve şükürler olsun Türkiye’nin en değerli fuar tertiplerinin gerçekleştirdiği yerde İstanbul Fuar Merkezi. Fuarımıza dayanak olan katkı koyan tüm daldaki iştirakçileri canı yürekten tebrik ediyorum.”