Kapadokya, artık de ismini yünden yapılan eserlerle dünyaya duyuracak

Seren

Global Mod
Global Mod
Hilal SÖNMEZ

Endüstri eserleri dizayncısı genç teşebbüsçü, kentteki mesleğini bırakıp doğduğu kasabaya taşınarak Kapadokya Özgün Üretimler Bayan Teşebbüsü Üretim ve İşletme Kooperatifini kurdu. Nevşehir’in Özkonak Kasabası’nda kurulan kooperatif, vilayet genelinde kayıtlı 51 binden çok küçükbaş hayvandan atıl kalan yaklaşık 51 ton yapağıyı esere dönüştürecek. bu biçimdece atıl yünler kıymetlendirilerek lokal halka gelir kaynağı oluşturulması, Kapadokya’nın mevcut turizm potansiyelinin çeşitlendirilmesi ve etrafın sürdürülebilirliğine katkı sağlanması hedefleniyor.

Kapadokya Özgün Üretimler Bayan Teşebbüsü Üretim ve İşletme Kooperatifi Kurucusu ve İdare Heyeti Lideri Gülen Özdemir, farklı büyükşehirlerde yüksek lisans ve doktorasını yaparken öğretim bakılırsavlisi olarak çalıştı. ondan sonrasında eşiyle birlikte yeni bir hayat biçimi oluşturmak için kırsala taşınma sonucu aldı. Kentteki mesleğini bırakarak doğduğu yer olan Özkonak Kasabası’na taşındı ve koyunculuk yapmaya başladı. Koyunlarının kırkılma periyodunda ise yünlerin büyük oranda tabiata bırakıldığını ve değerlendirilmediğini fark etti. Bunun üzerine yünden elde edilebilecek eserlerle ilgili araştırmalar yaptı. Kurucu ve işletmecisi olduğu Koan Akademi’de keçe imali için atölye kurup, keçeden meditasyon matı üretti. Akabinde “Likha Wool” isimli markayı hayata geçirdi.

Nevşehir genelinde 241 işletmeye kayıtlı 51 bin 184 küçükbaş hayvan olduğunu ve her yıl koyunların kırkımından yaklaşık 51 ton yapağının elde edildiğini belirten Gülen Özdemir, “Bu yün, talep görmeyip çöpe atıldığında yıllık ortalama 51 ton atık tabiata ziyan veriyor. Bu durumda bu atıl potansiyelin lokal halka gelir kaynağı oluşturması ve Kapadokya Bölgesi’nin farklı alanlarda da güçlenmesini sağlamak için kalabalık bir grupla çalışmanın daha faydalı olacağını gördük. bu biçimdece kasabadaki bayanlarla birlikte hareket edeceğimiz Kapadokya Özgün Üretimler Bayan Teşebbüsü Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni kurduk. Tamamı sanatçı ve dizayncı olan yedi kurucu ortağımız var. Araştırmalarımız kararı öğrendik ki yün aslında bildiğimizin ötesinde insan vücuduna bir fazlaca yarar sağlıyor. Ayrıyeten yıkanmış yünü doğal yalıtım gereci olarak milletlerarası firmalara satarak ihracat yapmak da mümkün. Bizde bu çöpe atılan yünü alıp, çağdaş insanın gereksinimine yönelik özgün eserler ortaya koyarak, hayli önemli ölçüde bir atığın katma kıymeti yüksek, insan ve etraf sıhhati için faydalı hale gelmesini hedefledik” dedi.

Toplam yatırım bedeli yaklaşık 2 milyar TL

Projenin finansman, tesis ve makine sarfiyatları dâhil toplam yatırım bedelinin 1 milyar 923 milyon 598 bin 55 lira olduğunu belirten Gülen Özdemir, “Kooperatifi kurduğumuz devirde SOGEP dayanağına başvurarak kabul aldık. Özkonak Kasabası’na yün yıkama ve yün sürece tesisi kuracağız. Eser gamımızda şu anda mesken ömür, şahsi bakım, giysi, aksesuar, oyuncak, ikramlık eşya, dekorasyon, yoga ve meditasyon ile ısı yalıtımı eserleri yer alıyor. Kurumsal firmalarla görüşmeler yapıp, bunların müşteri ihtiyaçlarına uygun eserler tasarlıyoruz. Müşteri gereksinimi ve firma beklentilerine bakılırsa çeşitliliğimiz artacak” diye konuştu.

“Yıkanmış yünü doğal yalıtım gereci olarak ihraç edeceğiz”

Atölyede üretmeye başladığı eserleri grup arkadaşlarıyla geliştirip çeşitlendirerek Postane İstanbul’un ortasında yer alan Postane Dükkan’da satışa sunduklarını ve sıklıkla Amerika pazarında faaliyet gösteren PoweredbyPeople platformuna üye olduklarını paylaşan Özdemir, “Şimdilerde bir yandan bu satış noktaları için eser numuneleri ve katalog çalışmalarını yapıyoruz. Başka yandan da birtakım kurumsal firmalarla eser dizaynları yapıyoruz. SOGEP kapsamında kurulacak yün yıkama tesisinde elde edeceğimiz orta mamul olan yıkanmış yünü de doğal yalıtım gereci olarak hem yurt ortasında satmak birebir vakitte ihraç etmek istiyoruz. Ayrıyeten yereldeki yün yastık üreticilerine de bir daha elde edeceğimiz yünü orta mamul olarak vermek için görüşmeler yürütüyoruz. Daha da hoşu Mardin ve Giresun’da yünden mamul eserler yapan bayan kooperatifleri için de tedarikçi olmayı planlıyoruz. Kurulacak yün yıkama tesisi için başlangıç amacımız Nevşehir’de bir yılda koyun kırkımından elde edilen yaklaşık 50 ton yünü işlemek. Ayrıyeten ilerleyen süreçte kooperatifin elde edeceği gelirden yedi kurucu üyemiz de hisse almayacak ve elde edilecek gelirin tamamı üretim sisteminin geliştirilmesi için kullanılacak” tabirlerini kullandı.