Kılıçdaroğlu: Çankaya bizi bekliyor

Seren

Global Mod
Global Mod
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Ankara Vilayet Başkanlığı tarafınca düzenlenen “İktidar Yolunda Dayanışma Yemeği” isimli programa katıldı.

Çankaya Köşkü’nü anlatan görüntü sunumu daha sonrası konuşma yapan Kılıçdaroğlu, “Evet Çankaya bizi bekliyor. Bunun ben de farkındayım, siz de farkındasınız. Fakat oturduğumuz yerde kimse bize Çankaya’yı ikram etmez, bunun için çaba etmemiz lazım.” tabirini kullandı.

Kılıçdaroğlu, şu biçimde devam etti:

“Halkın meselelerini içselleştirmemiz gerekiyor. Yaşadıkları meseleleri yaşamamız gerekiyor. bu biçimde söylemlerimizdeki samimiyeti halka aktarabiliriz. Elektriğimi kestirdim, bedelini ödemeyerek. Zira elektriği kesilen 4 milyon insanın yaşadığı dramı yaşamak gerekiyor. bu biçimde siz elektriği kesilen insanların kaygısını samimi olarak geniş kitlelere aktarabilirsiniz. Her bir arkadaşımla bir arada gayret edebilirsek, gücümüzü birleştirebilirsek ve en değerlisi söylemlerimizi ortaklaştırabilirsek sonuca ulaşabiliriz. Ben başka şey, siz başka şey söylerseniz olmaz. birlikte birebir şeyleri söylemek zorundayız. Birimiz A’dan kelam ederken öbürümüz Z’den kelam ederse halka inancı veremeyiz. Halka inanç vermenin yolu söylemlerimizi ortaklaştırmaktır. Kâfi mi? Hayır. Her birimiz, birbirimizi eleştirmekten vazgeçmeliyiz. Biz, birlikte, ortaklaşa söylemlerimizi birebir minval üzerine götürebilirsek, emin olun halk bize oy verecek. Daha evvel bize selam vermeyen insanların selam verdiğini görüyorum. Halk bizi samimi olarak bekliyor. Uzun müddettir çaba ediyoruz. Bu çaba hak gayretidir. Bu gayret hem de herkesin huzur ortasında yatması için verilen çabadır. Bu çaba alın terine paha verme gayretidir.”

Bu uğraşın hem de meskenine ekmek götüremeyen milyonların uğraşı olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “İktidar yolunda yürüyeceksek, dayanışma yemeğinden daha sonrasında, yarın sabahtan itibaren hepimiz çalışmak zorundayız. Çalışırsak sonuç alıyoruz. Kendi adıma söyleyeyim, eksiklerim olabilir fakat şundan bütün yol arkadaşlarımın emin olmasını isterim, yorulmak bana haramdır, yorulmayacağım iktidara kadar.” diye konuştu.

“Bizim yoruldum deme hakkımız yok”

kimi vakit kendisine “Yoruldunuz mu?” diye sorulduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, “Halk bu vaziyetteyken bizim yoruldum deme hakkımız yok.” sözünü kullandı.

Günün 24 saati çalışmaları gerektiğini tabir eden Kılıçdaroğlu, şu biçimde konuştu:

“Ama nasıl çalışacağız? Bu da değerli soru. Kendi kendimize konuşup, ‘Biz çalıştık’ dersek olmaz bu iş. Örgüt toplantısında da söylemiş oldum. Stratejinin değerini vurguladım. Çalışmayı bir strateji üzerine inşa etmek zorundayız. Artık CHP’nin bilgi süreç merkezinde, hiç bir partinin sahip olmadığı bütün bilgiler var. Örgütümüz o bilgilere rahatlıkla ulaşabiliyor. Hangi sandık etrafında ne kadar oy aldık, hangi vilayette oyumuz düşük, hangi ilçede düşük, bunların hepsi muhakkak. Demek ki çalışacağımız alanı belirlerken, ‘bizim mahallede’ çalışmayacağız. Oyumuzun düşük olduğu, bugüne kadar sağlıklı bağ kuramadığımız beşerlerle muhatap olacağız, toplantı yapacağız. Samimi münasebet kurmak istiyoruz. Dürüstlük deseniz, fazilet deseniz, ahlak, bilgi, birikim deseniz var. Eksik olan ne? Strateji. Eksik olan bu. Kime anlatacağımız konusunda biraz çekingeniz. Sorun oy vermeyende değil, sorun oy istemeyende.”

Kemal Kılıçdaroğlu, bir seçim çalışması sırasında Afyonkarahisar’da hiç oy almadıkları bir köye gittiğini ve seçimlerde oradan kendilerine iki oyun çıktığını anlattı. çabucak sonrasında o köyden 8 kişinin partiye üye olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, esnafından çiftçisine herkesle kucaklaştıklarını söylemiş oldu.

Eksikliklerini görmek ve bunları telafi etmek zorunda olduklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, her vakit “CHP daima eleştirir, problemleri nasıl çözeceğini anlatmaz” eleştirisi yapıldığını söylemiş oldu.

Kılıçdaroğlu, “Şunu artık Türkiye değil, bütün dünya biliyor, var olan bütün meseleleri en sağlıklı, en dengeli biçimde saptayan parti CHP’dir ve her sorunu en sağlıklı formüllerle çözecek olan parti de CHP’dir. Türkiye’nin çözülemeyecek hiç bir sorunu yok, bütün problemleri çözülebilir. Bütün meseleleri çözme kapasitesi vardır CHP’de. Şayet biz sorunu yaşayanı dinlersek, sorunu çözeriz.” diye konuştu.

“Her partili ezberlemeli”

Tahlillerini inançla ve kararlılıkla anlatmak zorunda olduklarını lisana getiren Kemal Kılıçdaroğlu, kendilerindeki kararlılığı sokaktaki vatandaşın hissetmesi gerektiğini söylemiş oldu.

“İkinci yüz yıla davet beyannamesini” her partilinin ezberlemesi gerektiğini bildiren Kılıçdaroğlu, “Yasama organı bir kişinin iradesiyle el kaldırır, indirir hale gelmişse, yürütme organı yasamayı ve yargıyı ipotek altına almışsa, rehin tutuyorsa önemli bir sorun vardır o ülkede. Günahsız beşerler, aydınlar hapishanede ise daima yasaklar getiriliyorsa, vilayet liderlerine cezalar getiriliyorsa hepimizin oturup düşünmesi lazım. Bu ülkeye demokrasiyi, özgürleşmeyi, helalleşmeyi getireceğiz. vazifemiz ağır lakin değerli olan güç işi başarmaktır. Hepimizin omuzlarında ağır yük var.” değerlendirmesinde bulundu.

Her CHP’linin önemli sorumluluğu olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, gayelerinin toplumsal sıkıntıları çözmek olduğunu söylemiş oldu.

Ümitsizlik telaffuzunun kitaplarında bulunmadığını, umudu büyütmek ve yeşertmek zorunda olduklarını lisana getiren Kılıçdaroğlu, şöyleki devam etti:

“Kısır tartışmalar, katiyetle bundan vazgeçin. Bunu asla müsaade vermeyin. Memleketin bu kadar sorunu varken kısır tartışma mı olur Allah aşkına. Problemleri bilmek ve çözmek konusundaki kuvvetli iradeyi ortaya koyarsak toplumun her kesitinden dayanak görürüz. Toplum kollarını açmış bekliyor lakin biz aklımızla mantığımızla bilgimizle o beşerlerle kucaklaşmak zorundayız. Belediye liderlerimiz bu süreçte sahiden hoş çalışıyorlar. Bir tek belediye liderimizin dahi olmadığı yerlerde toplantılar düzenliyoruz, bizi görsünler, bizi tanısınlar ve oradaki değişimi görüyorsunuz, değişimi fark ediyorsunuz. ötürüsıyla ferdî olarak stratejik çalışırken, kesim olarak da stratejik çalışmak zorundayız. Geniş kitleleri kucaklamak zorundayız, bunları yapacağız.”

“Derhal partiden atılması lazım”

Sandık güvenliği konusuna da değinen Kılıçdaroğlu, sandıkta bakılırsavli kişinin sigara yahut yemek mazeretiyle sandığı terk etmemesi gerektiğini söylemiş oldu.

Kılıçdaroğlu, “O gün sigara içmeyecek. ‘Bana yemek gelmedi. bu biçimde ben burayı terk ediyorum.’ Derhal partiden atılması lazım. Bu hususta fazlaca kararlıyım. Bir yemek yemedin diye, sandık mı terk edilir.” dedi.

Vilayet ve ilçe liderlerinin misyonlarını tam yapacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, bundan 4-5 yıl evvel yaptıkları bir araştırmada 10 bini aşkın partilinin sandığı terk ettiğini gördüklerini aktardı. Kılıçdaroğlu, şunları anlattı:

“Sorun dedim, o gün bir cenazesi olabilir, bir hastası olabilir. Kendisi hastaneye yatmış. Sorun bu biçimde bir sorunu var mı yok mu? Sorunu olmayanların tamamını partiden attık. Bunlar partili falan değil. Seçim sırasında seçim sandığında bakılırsavli olan arkadaşların nasıl bir bakılırsav üstlendiklerinin farkına varmaları lazım. kolay bir demokrasinin, sağlıklı işleyen bir demokrasinin ortamında biz seçime gitmiyoruz. Baskının olduğu, yargının teslim alındığı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin büyük ölçüde teslim alındığı bir ortamda biz seçime gidiyoruz ve biz bu seçim sürecinde çalışmak zorundayız. Bakın Bursa daima içimde ukdedir, en rahat alacağımız yerde, büyükşehri en rahat alacağınız yerde Büyükşehir Belediyesi ile vilayet lideri içindeki çekişme yüzünden kaybettik orayı. Parti bir bürokratik yapı değdir. Hepimiz eşitiz. Burası bürokratik yapının olduğu bir parti değildir. Burası halkın partisidir. Kim olursa olsun, hangi seviyede olursa olsun elimizi uzatacağız ve ‘merhaba’ diyeceğiz. ‘Acaba esnaf ayakkabı boyacısı, sanki elleri boyalı mı?’ Ellerindeki boya, ayakkabı boyası onun onuru ve onurudur ve biz elimizi uzatıp onunla tokalaşacağız. Siyaseti bu biçimde yaparsak kazanırız. hiç bir siyasetçinin halka doruktan bakma hakkı ve yetkisi yoktur.”

Vatandaşın kaygısını dinlemek zorunda olduklarını vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu, “Sen kaygısını dinlemiyorsun ‘her şeyi ben bilirim.’ Yok kardeşim her şeyi ben bilirim’ diyen aslında hiç bir şey bilmeyen kişidir. ‘Her şeyi ben bilirim’ diyen bir adam oturuyor aslına bakarsanız üstte ve memleketin ne biçimde olduğunu görüyoruz. Her şeyi bilen adam, bildiğini sanan adam ve bir ülkeyi felakete sürükleyen adam. İktisadını, dış siyasetini, eğitimini felakete sürükleyen bir adam. İşi ehline vermek üzere bir kavram var. Bu çerçevede hareket edersek başarılı oluruz, niçin olmayalım?” diye konuştu.