Kılıçdaroğlu: Çiftçiye 8 milyar verseler dünyayı beslerler

Seren

Global Mod
Global Mod
Manisa’da çeşitli ziyaretlerde bulunan CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Sarıgöl ilçesinde ‘Çiftçi ve Muhtarlar Buluşması’na katıldı.

Çiftçi ve muhtarlara seslenen Kılıçdaroğlu, vaatlerini anlattı. Kılıçdaroğlu, “Buraya gelmedilk evvel üretici bayan kardeşlerimle birliktedim, kısmen de olsa kederlerini dinledim. Sizden isteğim; sakın ola ki ümitsizliğe kapılmayın. Az kaldı. Türkiye’nin çözülemeyecek hiç bir sorunu yoktur. Kâfi ki vatandaştan, emekten, alın terinden, üretenden yana olun. Üreten ziyan ederse buğdayı da mercimeği de canlı hayvanı da eti de fasulyeyi de zeytinyağını da dışarıdan alırız. Demek ki üreteni desteklemek lazım. Geçen her gün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyüklüğünü bir sefer daha görüyoruz, ‘köylü milletin efendisidir’. Köylü üretecek, kazanacak. Tarım, dünyanın büyük ülkelerinde stratejik kesimdir. Sizler üreteceksiniz ki karnımız doysun.” tabirlerini kullandı.

Altı parti önderiyle yaptığı görüşmeye değinen Kılıçdaroğlu, “Taşıdığım telaşları öteki önderler de taşıyor. Biz gönül birliği yaptık. Bizim şahsi beklentimiz yoktur. Cennet üzere topraklarımızda üretilen üzümün kıymetini bütün dünya biliyor. niye ürettiği üzümün karşılığını çiftçiye veremiyoruz? Üretici kazanacak ki seneye de üretsin. Ziyan ederse ekemeyecek, dışarıdan alacağız. Tarım Kanunu’na göre devletin, ulusal gelirin yüzde 1’i oranında size takviye vermesi lazım. Çiftçiye 8 milyar verseler dünyayı beslerler.” diye konuştu.

“Faizleri 0’a indireceğiz”

Üreticilere, banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden çektikleri kredilerin faizlerini 0’a indirecekleri vaadinde bulunan Kılıçdaroğlu, “Aynı şeyi esnaf için de yapacağız. Köylerde insan kalmadı. Gençlerimiz tarlada çalışacağına minimum fiyatla iş bulabilmek için uğraşıyor. Geliyorlar borcunuz var diye traktörünüzü haczediyorlar. Köylünün ineğini haczettiler. Bunun akla yatan mantığı var mı? Haciz maciz yok, onu da yasaklayacağız. Haciz sürecini kaldıracağız, yüzde 1 devlet dayanağını çiftçiye vereceğiz. Yalnızca çiftçilerin kaygısı yok. her insanın kaygısı var. Türkiye uygun yönetilmiyor. Akıl, bilgi, birikimle yönetilmiyor. İşi ehline vermek, inancın da aklın ve bilimin de gereğidir.” tabirlerini kullandı.

“Aile destekleme sigortasını getireceğiz”

Vaatlerini anlatmaya devam eden Kılıçdaroğlu, “Aile destekleme sigortasını getireceğiz. bayanın banka hesabına yatıracağız parayı. Onu el aleme muhtaç hale getirmeyeceğiz. Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek. Kimsenin yoksulluğunu afişe etmeyeceğiz. Sizlere güveniyorum. Sizler bana güveniyorsunuz, ben de sizlere güveniyorum. birlikte el ele vereceğiz.” dedi.

“Çitçilere tarımda kullandıkları elektriği fiyatsız vereceğiz”

Hollanda’daki tarım siyasetlerini anlatan Kılıçdaroğlu, “Hollanda, Konya’dan küçük. Yıllık tarım ihracatı 180 milyar doların üzerinde. Biz devasa ülkeyiz, yıllık tarım eseri ihracatımız 18-20 milyar dolar. Su desen var, toprak desen var, çalışan insan desen var, güneş desen var; nasıl oluyor da el aleme muhtaç oluyoruz? Devleti âlâ yönetemiyorlar.” dedi. Türkiye’nin varlıklı bir ülke olduğunu kaydeden CHP başkanı, “Bütün çiftçilere elektriği fiyatsız vereceğiz. Tarımda kullandıkları elektriği fiyatsız vereceğiz. Orada gelir de elde edilecek. Ortak olanlara kâr hissesi verilecek.” dedi.

“Muhtarlarla ilgili kanunu çıkaracağım”

Kılıçdaroğlu, muhtarlara hitaben ise, “Demokrasinin temel taşı olan muhtar kardeşlerim; demokrasiyi güçlendirmek istiyorsak muhtarın durumunu büyütmemiz lazım. Muhtarlara kelamım var; muhtarlarla ilgili kanunu çıkaracağım. Başımda bir hayli niyet var. Bunların tamamı kanun teklifimizde var. Bunları hayata geçireceğiz.” diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasının akabinde basına kapalı olarak devam eden görüşmede üretici ve muhtarların sorularına karşılık verdi.