Maduro: Karşılıklı iş birliğini hızlandırmak için Türkiye’ye gideceğim

Seren

Global Mod
Global Mod
Venezuela Devlet Lideri Nicolas Maduro, Türkiye’nin ülkelerini her şartta desteklediğini, yardım etmek için her vakit Venezuela halkının yanında olduğunu söylemiş oldu.

Maduro, Venezuela-Türkiye Ortak İşbirliği Kurulu 3. Toplantısı’nın kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, “Karma komite toplantılarında KOBİ’ler, turizm, havayolu ve ticaret ilişkileri, sıhhat alanı üzere büyük konularda ilerlemeler sağladık.” açıklamasında bulundu.

İki ülke içindeki dostluğa değinen Maduro, “Bu karma komite çerçevesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özel bir selam göndermek istiyorum. Ülkemizin büyük dostu, bizim büyük dostumuz. Türk halkıyla bir arada Venezuela’yı her şartta destekledi. Onunla bir yol açtık, ortak faydalarımız için bir kardeşlik ve iş birliği yolu inşa ettik.” diye konuştu.

Maduro, Türkiye’nin yardımlarına dikkati çekerek, “Türkiye, en sıkıntı kurallar altında her vakit yardım etmek için Venezuela halkının yanında oldu, tıbbi yardımlarda bulundu.” tabirini kullandı.

Türkiye’nin Venezuela’ya uygulanan yaptırımların karşısında olduğunu aktaran Maduro, “Son senelerda Türkiye ile Venezuela içinde hayli kuvvetli siyasi ve diplomatik itimat temelleri oluşturduk.” dedi.

Maduro, Rusya-Ukrayna Savaşı’na değinerek, “Türk hükümetini, Rusya ve Ukrayna içinde barışı tesis etmeye çalıştığı için tebrik ediyorum. Onlara diplomatik gayretlerinde en yeterli muvaffakiyetleri diliyorum. Umarız en yakın vakitte barış haberlerini alırız.” diye konuştu.

Ülkesine yatırım daveti yapan Maduro, “Venezuela artık kendini toparlamaya başladı, artık adım adım kendi eforuyla ilerlemekte. Türk yatırımcılar buraya gelsin, yatırım yapsın zira epey geniş bir ekonomik portföyümüz var. Türklerin burada yatırım yapma vakti geldi.” değerlendirmesinde bulundu.

“Kudüs bizi birleştiriyor, Müslümanlar ve Hristiyanlar içindeki birlik yolu”

Maduro, ramazanın son cuma günü anılan Dünya Kudüs Günü’ne dikkati çekerek, şunları söylemiş oldu:

“Kudüs, bütün dinler için kutsal toprak, Filistin’in kutsal toprağı. Biz Hristiyan’ız lakin İsa, Filistinli bir çocuktu, Filistin’de doğdu ve orada öldü. Siz Müslümanlar da onu büyük bir peygamber olarak kabul ediyorsunuz. Kudüs bizi birleştiriyor, Müslümanlar ve Hristiyanlar içindeki birlik yolu. Bu niçinle bugün tekrar tüm takviye ve dayanışmamızı, Filistin halkına, Filistin davası için tüm Müslüman halklara ve dünya üzerinde özgürlükleri için çaba eden halklara tabir ediyoruz.”

Devlet Lideri Maduro, yakın vakitte Türkiye’yi ziyaret edeceğini belirterek, “Bu karma komitesi en yüksek düzeye çıkardığımızı düşünüyorum. Çeşitli alanlarda biroldukça mutabakat imzaladık. Bütün bu mevzuları ele almak, karşılıklı iş birliğini hızlandırmak ve sevgili dostum Erdoğan’ın elini sıkmak için Türkiye’ye gideceğim.” açıklamasında bulundu.

Daha evvel “Diriliş Ertuğrul” dizi setini ziyaret eden Maduro, bu defa ise “Kuruluş Osman” dizi setine gideceğini belirterek, dizi oyuncularına selam gönderdi.

Maduro, konuşmasını “Türkiye’yi seviyoruz. Biz gerçek Türkiye dostuyuz. Venezuela, Türkiye’nin en yeterli dostudur. Yaşasın Venezuela Türkiye bağı, yaşasın dostluk, yaşasın barış, yaşasın iş birliği.” kelamlarıyla tamamladı.

Çavuşoğlu: Gaye 1,5 milyar dolarlık ticaret hacmi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Venezuela içindeki ticaret hacminin 1,5 milyar dolara çıkması maksadına rahatlıkla ulaşacaklarına inandığını söylemiş oldu.

Venezuela Devlet Lideri Nicolas Maduro’nun da iştirakiyle iki ülke içinde birtakım mutabakatların imzalandığı merasime katılan Çavuşoğlu, başşehir Karakas’taki Miraflores Sarayı’nda düzenlenen Venezuela-Türkiye Ortak İşbirliği Komitesi 3. Toplantısı’nın kapanış oturumunda konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Maduro’ya iştirakinden dolayı teşekkür ederek, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını sizlerle ve Venezuela halkıyla bir defa daha paylaşmak istiyorum. Sizleri en kısa vakitte Türkiye bekliyoruz.” dedi.

Çavuşoğlu, Maduro’ya hitaben, “Yakın dostluğunuz ve iş birliğini geliştirme konusundaki kuvvetli iradeniz her alanda bizleri ileri taşıyor. 2018’deki karşılıklı ziyaretleriniz, ilgilerimizde dönüm noktası niteliğindeydi.” sözlerini kullandı.

Bugün 3’üncüsünü yaptıkları Ortak İşbirliği Kurulu Toplantısı’nın, somut sonuçlar doğuracak kıymetli bir platform olduğunu lisana getiren Çavuşoğlu, “Komisyonda 7 muahede ve ortak bildiri imzalandı. Değerli temsilcilerimizin de iştirakiyle 9 çalışma kümesinde toplantılar gerçekleştirdik. Ayrıyeten müzakerelerde ilerleme kaydettik ve yatırımların teşvikinin korunmasını iş insanlarımızla paylaştık.” diye konuştu.

Sıhhat, balıkçılık ve turizm alanındaki muahedeleri Maduro’nun Türkiye ziyaretinde imzalamak istediklerini belirten Çavuşoğlu, Türkiye’nin kurumlarıyla üzerine düşeni yapacağını bildirdi.

İmzalanan mutabakatların ve ele alınan hususların takibinin yapılması gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, “Kıymetli mevkidaşlarımız ve arkadaşlarımızla bunun takibini yapacağız, uygulayacağız. Toplantıların somut meyvelerini birlikte çalışarak elde etmemiz gerekiyor.” dedi.

Çavuşoğlu, Venezuela’da son vakit içinderda ekonomik açıdan yaşanan kuvvetli gelişmelere değinerek, “Biz her vakit tek taraflı yaptırımlara karşıyız. Lakin bunun ülkenizden kısa müddette gittiğini ve ekonomik olarak hayli büyük canlılık geldiğini şahsen gördük. esasen bu ticaretimize de yansıyor, bundan büyük memnuniyet duydum.” değerlendirmesinde bulundu.

“THY, Türkiye-Venezuela içinde seferleri artırmayı planlıyor”

Venezuela’ya her vakit inandıklarını ve onun yanında durduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, “Özellikle bu vakitte ekonomik ticaretimiz, 2021’de yani, bundan evvelki yıla nazaran yaklaşık yüzde 300 arttı. Aramızdaki uzaklığa karşın Venezuela’nın ihracatında Türkiye olarak birinci sıradayız. Birinci 3 aydaki sayılara baktığımızda 1,5 milyar dolar amacına rahatlıkla ulaşacağımızı görüyoruz.” diye konuştu.

Türk Hava Yollarının (THY) iki ülkeye yönelik faaliyetlerine değinen Çavuşoğlu, THY’nin Türkiye-Venezuela içinde hava köprüsü kurduğunu ve seferleri artırmayı planladığını söylemiş oldu.

Maarif Vakfının Venezuela’daki çalışmalarına değinen Çavuşoğlu, “9 okulda 500’e yakın Venezuelalı öğrenciye eğitim veriliyor. Sizlerin de dayanağıyla Maarif Vakfımız, dünyanın en büyük 5 kurumundan biri haline geldi. Venezuela’da daha fazla okul açmak istiyoruz.” sözlerini kullandı.

Çavuşoğlu, kendilerine gösterilen ilgi ve misafirperverlik için teşekkür ederek, Türk İşbirliği ve Uyum Ajansı Başkanlığı ile Yunus Emre Enstitüsü üzere kurumların Venezuela’da ofislerinin olmasını istediklerini de kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, konuşmasını “Venezuela’ya yönelik yaptırımlara bir defa daha en kuvvetli biçimde karşı olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Dost ülke Venezuela’nın yanında olmaya devam edeceğiz.” kelamlarıyla tamamladı.