Powell’dan Enflasyona Acı Reçete: Stiglitz, “Faiz Artışı Yanlış” Dedi

Rex

Global Mod
Global Mod
Kansas City Fed’in mesken sahipliğinde düzenlenen Jackson Hole merkez bankacılar sempozyumunun açılışında konuşan Powell, enflasyonun denetim altına alınması içir sıkı para siyasetinin bir süre için daha yavaş büyüme, zayıf bir iş gücü piyasası ve hane halkları ile işletmeler için ‘biraz acı’ manasına geldiğini vurguladı.

Fed Lideri Powell: Sıkı para siyasetinin acılarının, yavaş büyümenin bir süre devam etmesine gereksinim var

Fed Lideri Jerome Powell, enflasyonu düşürmenin merkez bankalarının ana sorumluluğu olduğunu, ABD iktisadının de enflasyonun denetim altına alınması için bir süre için sıkı para siyasetine gereksinimi olduğunu söylemiş oldu.

‘Enflasyonu düşürmek büyük olasılıkla uzun bir devir için trendin altında bir büyüme gerektirecek’ lisana konuşan Powell, ‘Enflasyonu düşürmenin şanssız maliyetleri var, lakin fiyat istikrarını bir daha tesis etmemek fazlaca daha büyük acı manasına gelir’ sözlerini de kullandı.

20-21 Eylül tarihlerinde yapılacak FOMC toplantısında faizler konusunda nasıl bir adım atılacağı konusunda işaret vermeyen Powell, faiz artırımı oranı belirlenirken sonucun büsbütün Temmuz toplantısından daha sonra gelen datalara bakılarak verileceğini vurguladı.

Standart faiz artışı öneren ekonomik modellerinin daha fazla enflasyona yol açabileceğini bildirdi.

Nobel ödüllü iktisatçı Columbia Üniversitesi Profesörü Joseph Stiglitz, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, enflasyona karşı faizlerdeki agresif artışların enflasyonu aslında tetiklediğini savundu. Üstelik arz tarafında da sorunları çözmediğini açıklayan Stiglitz, ‘Arz külfetlerine yönelik daha fazla yatırım yapılması gerekir. Fakat faizlerin artırılması bu yatırımları zorlaştırıyor” değerlendirmesinde bulundu.

ABD konut piyasasına atıfta bulunan Stiglitz, mesken sahiplerinin yüksek faiz maliyetini kiracılara yansıtarak fiyat artışını beslediklerini belirtti.

Faiz artırmanın daha fazla besin ve güç üretimine ve arz problemlerini çözmeye nasıl bir katkısı olabilir? Katkısı olacağını düşünmüyorum. Faiz artışı problemlerin temeline inmiyor, durumu kötüleştirme riski barındırıyor.