Savunma Sanayii Lideri Demir: Örnek olacak büyük bir beklenti var

Seren

Global Mod
Global Mod
Bu yıl “İnovasyonun Yeni Yüzyılı” temasıyla 9. kere düzenlenen ve inovasyona istikamet veren tüm paydaşları bir ortaya getiren aktiflikte konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Lideri Demir, savunma endüstrisinin inovasyon için değer teşkil ettiğini lakin ülke olarak teknoloji ekosisteminde güzel olunması gerektiğini, savunma endüstrisinin tek başına bir mana tabir edemeyebileceğini söylemiş oldu.

Bu süreçte yürürken aslında insan faktörünün ve beşere olan yatırımın epey kıymetli olduğunu vurgulayan Demir, şu biçimde devam etti:

“Çünkü inovasyonu yapacak olan insan. İnsanımıza güvenirseniz, ona yol verirsek, ‘siz yapabilirsiniz’ dersek, ön açarsak, rekabet yaparsak bu manada goreceğiz ki kritik kütleler oluşacak ve buradan ne cevherler çıkacak. Bu cevherler çıkartmak için de bu ortamlarda problemleri konuşmak, gençlerimizi gerek staj olsun gerek çeşitli projeler olsun, TEKNOFEST meselade olduğu üzere canlandırmak gerekiyor. Burada natürel devletin bir rolü var. Devletin rolü birinci başta birinci enerjiyi vermek. Lakin daha sonrasındasını hakikaten şirketlerimiz, sivil toplum hareketleri götürecek. Aslında taban dalga dediğimiz derin dalga da bu biçimde oluşuyor.”

“MESELE BİR ŞEYİN TAKLİDİNİ DEĞİL, DAHA DÜZGÜNÜNÜ YAPMAK”

İsmail Demir, devletin “her şeyi ben yaparım” dediği anda muvaffakiyete ulaşılamayacağını, bunun zıddı olduğunda istenilen sonuca ulaşılabileceğini belirterek, şirketlerin harekete geçmesiyle savunma endüstrisi alanında faaliyet gösteren işletmelerin sayısının 2 binlere geldiğini söylemiş oldu.

Çocuklara “yapabilirim” hissinin aşılanmasının ehemmiyetine işaret eden Demir, tarihten gelen özgüven hissiyle geleceğe yürümeleri gerektiğini söz etti.

Demir, öncesinden endüstride “bir şeyi taklit etmek, bir şeyin benzerini yapmak” alışkanlığı bulunduğunu aktararak, “Çok şükür bu yavaş yavaş değişiyor. Ben bir tivit hatırlıyorum. Şayet bir şeyin taklidini, meselai motamot yapabiliyorsak bu bir adımdır ancak bizi her vakit için birkaç adım geride yürütür. İleriye gitmenin, daha uygununu yapmanın tek yolu, daha uygununu düşünmek, daha öteki metotlar denemek, daha diğer metotlarla işe ulaşmak.” dedi.

Organizasyon yapısında yapılan değişimin, mevcut eserlerle değişik bir eser çıkartmanın, mamüllerin kullanış formunu ortaya koymanın bir inovasyon olduğunu vurgulayan Demir, dünyanın birinci SİHA gemisi olacak TCG Anadolu’nun ortaya çıkış kıssasını anlattı.

“BU SEYAHAT DEVAM EDECEK”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Lideri Demir, TCG Anadolu’nun daha ilerisini de yapabileceklerini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İnsansız sistemlerden, İHA’lardan, SİHA’lardan başladık. İnsansız deniz araçlarını konuşmaya başladık. Yalnızca bu araçların, işte klasik bir nazaranv yapmasından değil, onların çeşitli vazifeleri paylaşarak sürü halinde iş yapmasından bahsetmeye başladık. Onların üzerine konulan sistemlerle çeşitli işlerden bahsetmeye başladık. Bunları hepsi aslında birilerini, bir şeyleri takip etmek değil, bir şeyleri bir daha yapmanın habercisi oldular. Bu seyahat devam edecek. Bu seyahat insanımıza güvenmekle, gençlerimize güvenmekle, denemekle, yapmakla devam edecek. Her denemede başarılı olacağız diye bir koşul yok. Başarısızlık diye bir şey de yok. Zira her adım bir öğrenmedir. Sonuca varmayan adım bile sonuca varılmayacak adımın öğrenilmesidir. Bu yolda inşallah yorulmadan devam edeceğiz. Şayet biz ihracat kilogram başına düşen katma bedeli artırmak, ülkemiz teknolojide, bilimde, eserlerde lider olsun istiyorsak bunun tek yolu bilime güvenmek, hayli çalışmak, katma kıymet sağlayacak sistem ve metotlarla işin üzerine gitmek.”

Demir, gençlere, yapılan her şeyin daha uygununu yapacaklarını düşünmeleri davetinde bulunarak, “Kavgayı gürültüyü değil, iş birliğini, arkadaşlığı, dostluğu, emektaşlığı öne getirin. Yalnızca yurdumuzda, ülkemizde değil, dünyada mazlumların, ‘acaba biz bu işi yapabilir miyiz’ diye bakanların umudu, örneği olacak büyük bir beklenti var. Bunu unutmayalım.” diye konuştu. (AA)