Siz de asla, asla rahatlayamazsınız – Ekonomi Gazetesi

Seren

Global Mod
Global Mod
Bugünlerde birçok girişimci var. İşletmelerin kurucuları, elbette girişimcilerdir ve altlarındaki yöneticiler de öyle. Sürüş paylaşımı sürücüleri, etkileyiciler, yaşam koçları: girişimciler. Hepsi girişimcilik ideallerini kendi benzersiz yollarıyla somutlaştıran kendi tarzında intrapreneurlar, solopreneurlar ve yan gönderiler var.

“Kendi İşinizi Yap” da, Bilim Tarihi Öğretim Görevlisi Erik Baker, Amerikan girişimcilik kucaklamasını ve yaklaşımın tüm popülerliği için neden çok yorucu hissedebileceğini araştırıyor.

Baker, arkadaşları üniversiteden mezun olurken, iyi ödeme yapan kurumsal işler yaparken konuyla ilgilendi ve hızla sefil hale geldi. Biri ona, siyah bir çukura inen ve uğursuz bir doppelganger keşfeden bilimkurgu filmi “yok etme” deki Natalie Portman'ın karakteri gibi hissettiğini söyledi. Baker, işimizi kendimizle ilişkilerimizin nasıl değiştirdiği konusunda ilginç bir şey vardı.

“Kendi İşinizi Yap” da Baker, Amerika'nın 19. yüzyılın sonuna kadar girişimcilik konusundaki hevesini izler. Amerikan sanayileşmesinin ilk döneminin ve üretim tesislerinin hızlı elektrifikasyonunun, diğer gelişmelerin yanı sıra, fabrika işçiliğine olan talebi depresyona sokması sonucuydu. 1800'lerde yüksek iş büyümesi seviyesinden sonra Baker, “Üretimdeki istihdam büyümesi oranı 1890'da azalmaya başladı ve 1920 civarında olumsuz hale geldi.”

Sosyal bilimciler bu iş kaybını “yapısal” veya “teknolojik” işsizlik olarak adlandırdı: “geçici, döngüsel krizlerin ürünü olmayan işsizlik” diye yazıyor Baker, “ancak Amerikan endüstrisinin teknik yapısında geri dönüşü olmayan değişikliklerin bir yan etkisi oldu.”

Buna karşılık, Amerikalılar çalışkan bir çalışma ahlakından yeni düşüncede kişisel aşkınlık fikirleri ile aşılanmış bir girişimci olana geçtiler. Yeni etik, sıkı çalışmanın doğal değerine odaklanmak yerine, sıkı çalışmanın yeterli olmadığını vurguladı; Kişinin kendi benzersiz becerilerini, durmasız hırsla eldeki göreve uygulamalıdır. Irksal ve cinsiyet demografileri boyunca bir başarı yazarları kohortu, benzer bir ideolojiyi vaaz etmeye başladı: “Kendi işinizi yapın”.

Baker, girişimcilik ve tanımı zaman içinde nasıl genişlediğini anlatıyor. 1900'lerin başında, öncelikle üretim süreçlerine odaklanan ortodoks yönetim stilleri, sadece çalışanları yönetmeye değil, onlara ilham veren “girişimci yönetime” yol açtı. Ekonomi Business School'da, diğer kurumların yanı sıra, yönetim entelektüelleri, işçileri “gerçekten ast gibi hissetmeyen” liderlerin önemini vaaz ettiler, “ama bir takımın veya ailenin üyeleri veya hatta devrimci bir kadro gibi”.

Yeni etik, sıkı çalışmanın yeterli olmadığını vurguladı; Kişinin kendi benzersiz becerilerini, durmasız hırsla eldeki göreve uygulamalıdır.
Baker'ın anlatısında, girişimci tutar ekonomik stres zamanlarında artma eğilimindedir. Büyük Buhran sırasında “garip işler” daha fazla bir şey haline geldi. Serbest iş yapmak sadece birkaç dolar kazanmanın bir yolu değildi, aynı zamanda 1933 kitabının yazarlarının “Kendi İşinizi Yap: Sıradışı Mesleklerde Fırsatlar” kitabının yazarları, birisinin “kendi başına küçük bir iş kurması” için bir yol. Sık sık işe almakla karşılaşan 40 yaşın üzerindeki kadınlar bu bireysel ahlakı benimseyebilir. “Kırkız ve iş bulduk,” kadınlara yönelik bir kendi kendine yardım kitabının unvanını övdü.

Baker, bu referansları ulusal duygudaki değişimleri göstermek için kendi kendine yardım literatürüne kullanır. 1937 kitabı “Düşün ve Büyümek Rich” adlı Napolyon Hill gibi yazarlar bugüne kadar popüler kaldı, okuyucuları özel bilgi, yaratıcılık ve kendini tanıtmaya dayanan bir çağrıya dönüştürmeye teşvik etti. “Dünya ekonomik çöküşü tarafından başlatılan değişen koşullarla,” diye yazdı Hill, “kişisel hizmetleri pazarlamanın daha yeni ve daha iyi yollarına da ihtiyaç geldi.”

20. yüzyılın ortalarında, Baker, girişimcilik ilgisinin ekonomik olmayan alanlara dönüştüğünü, İbrahim Maslow ve diğer psikologların ponpon kızları olduğunu yazıyor. “Kötü bir topluma getirecek en değerli 100 kişi,” diye yazdı Maslow, “100 kimyager, politikacı, profesör ya da mühendis değil, 100 girişimci olacak.”

Aynı zamanda ekonomik kalkınma eksikliği için bir açıklama haline geldi. Amerikan şehirlerinin kaderi, 1960'larda fabrikaların yer değiştirmesi ve kapatılması ile keskin bir şekilde ayrıldıkça, bazı uzmanlar Detroit gibi yerlerde girişimci ruh eksikliği nedeniyle artan işsizliği suçladı.

Baker bu yüzyılın ortalarında değişikliklerle, neredeyse herkesin kendilerini girişimci olarak düşünebileceğini savunuyor: şirketlerin liderleri, iş arkadaşlarına ilham verebilecek yöneticiler, daha inisiyatif alabilecek çalışanlar ve hatta iş arayan işsiz insanlar. Baker, “Yüksek teknolojili şirket yöneticilerinin… yetişkin eğitim dersleri alan işten çıkarılmış bir siyah işçi ya da Hindistan'da yönetim yöntemlerinde bir değişikliği düşünen bir dükkâncı ile tam olarak aynı şey yaptığını açıklamaktan çok uzaktı” diye yazıyor. “Ama orta yüzyıl girişimcilik ve kalkınma hakkında düşünmek tam olarak bu denkliğe bağlıydı.”

1970'lerde ve 1980'lerde, insanları girişimciliğe doğru çeken bir iş azlığı değildi, Baker, ancak insanların anlamlı bulduğu işlerin azlığı. Bu özlem kısmen, çalışanları bir aydınlanma kaynağı olarak görmeye teşvik eden liderler tarafından dolduruldu. Apple'ın Steve Jobs, IBM ile rekabet etmenin ekonomik bir zorunluluk olmadığını, ahlaki bir zorunluluk olduğunu söyleyecekti – IBM kazanması ve inovasyonu boğması için. Ralph Nader'in Duyarlı Hukuk Araştırma Merkezi, genç, hırslı çalışanlar tarafından desteklendi. Kaç saat çalışmasını beklediği sorulduğunda Nader, “İdeal 100'dür.”

Baker, girişimciliğin popülaritesi bu güne kadar devam ediyor, diyor Baker, kısmen sürekli bir risk durumunu yücelttiği için. Serbest veya geçici roldeki insan sayısıyla birlikte teknolojik iş yerinden olma korkusu ile, operasyon sadece kendileri olsa bile daha fazla insan girişimci bir operasyonun merkezi olarak düşünebilir.

“Kendi İşinizi Yap” ı okumak, Baker'ın arkadaşının neden bilim kurgu sefalet seviyelerini yaşadığını bulduğunu görebilir. Başarısızlık her zaman somut hissettiğinde, rahatlamak zordur. Baker için, girişimcilik herkesin geleceğe yalnız bir göz atmasını ve günümüzde endişeli kalmasını gerektirir.