Yargıtay’dan iş kazası sonucu

Seren

Global Mod
Global Mod
Bir düğün salonu tadilat sürecinde çalışan elektrik ustası, elektriğe çarpılma kararı hayatını kaybetti. Şirket yetkilileri hakkında Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme, sorumluları ‘Taksirle öldürme’ kabahatinden mahkumiyete çarptırdı. Sanık, sonucu temyiz edince devreye Yargıtay 12. Ceza Dairesi girdi. Daire, eğitimsiz ve evraksız tekniker çalıştıran patronları haksız buldu.

Kararda şöyleki denildi: “Ölen personel elektrik teknikeri olarak on aydır çalışmakta olduğu lakin ölenin elektrik meslek kısmı ile ilgili eğitim-öğretim aldığına dair diploma yahut mesleksel eğitim evrakı bulunmadığı anlaşılmaktadır. Olay yerinde yapılan incelemeye nazaran elektrik tesisatının bağlı olduğu panoda kaçak akım rölesinin bulunmadığı ayrıyeten ölenin olay anında ellerinde yalıtım eldiveninin bulunmadığı ortadadır. Şahit, ölene yalıtımlı eldiven verildiğini fakat ölenin bunu kullanmadığını belirttiği, evrak çerçevesi incelendiğinde ölene gözetici donanım teslim edildiğine dair bir evrak sunulamadığı ve kaza daha sonrası düzenlenen morg eşya teslim tutanağında yalıtımlı eldiven korucuyu donanım teslim edildiğine dair bir ibare bulunmadığı anlaşılmaktadır. Ölenin iş yerinde iş sıhhati ve güvenliği temalı 4 saatlik eğitime katıldığı, sanığın ölen ile eş kusurlu olduğu eksper raporunda belirtilmiştir. 6331 sayılı İş Sıhhati ve güvenliği Kanununun 17/3. unsurunda ‘mesleki eğitim alma zaruriliği bulunan tehlikeli ve fazlaca tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleksel eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamaz’ kararı yer almaktadır. Evrak içeriğine göre öleni, epeyce tehlikeli iş sınıfında yer alan elektrik işi ile ilgili diploma ve mesleksel eğitim evrakı bulunmamasına karşın elektrik teknisyeni olarak çalıştıran sanık hakkında şartları oluşması sebebiyle TCK’nın 22/3. unsuru yeterince şuurlu taksir kararlarının uygulanması gerektiğinin gözetilmemesi bozmayı gerektirmiştir.”