Affediyorum nasıl yazılır ?

Seren

Global Mod
Global Mod
Affediyorum Nasıl Yazılır? Basit Bir Yazım Sorusunun Ardındaki Daha Büyük Tartışma

Forumlarda ve sosyal medya platformlarında yıllardır dikkatimi çeken bir konu var: İnsanlar bazen uzun ve oldukça güçlü fikirler ortaya koyuyor, ancak tek bir yazım hatası yüzünden tüm mesajın ciddiyeti tartışma konusu haline geliyor. Özellikle “affediyorum” kelimesi bunlardan biri. Birkaç yıl önce bir tartışmada bir kullanıcı uzun bir özür mesajı paylaşmıştı. Mesajın merkezinde samimi bir pişmanlık vardı, ancak yorumların önemli bir kısmı doğrudan içeriğe değil, “af ediyorum” ve “affediyorum” kullanımına odaklanmıştı. Bu durum bana şu soruyu düşündürdü: Yazım kurallarına verilen önem gerçekten iletişimi güçlendiriyor mu, yoksa bazen asıl mesajın önüne mi geçiyor?

Öncelikle temel soruya net cevap verelim. Türk Dil Kurumu'na göre doğru yazım “affediyorum” şeklindedir. “Af” kelimesi ile “etmek” yardımcı fiili birleştiğinde ses olayları nedeniyle “af etmek” değil, “affetmek” biçimi ortaya çıkar. Aynı kural “affettim”, “affedecek”, “affediyorum” gibi türevlerde de geçerlidir.

Neden “Affediyorum” Şeklinde Yazılıyor?

Türkçede bazı kelimeler yardımcı fiillerle birleştiğinde ünsüz türemesi meydana gelir. “Af + etmek” birleşiminde de “f” sesi çiftleşir ve ortaya “affetmek” çıkar. Bu nedenle:

• Af ediyorum ❌

• Affediyorum ✅

Benzer örnekler:

• His etmek ❌ → Hissetmek ✅

• Zan etmek ❌ → Zannetmek ✅

• Ret etmek ❌ → Reddetmek ✅

Bu kural yalnızca ezberlenecek bir detay değil; Türkçenin ses uyumu ve söyleyiş kolaylığıyla doğrudan bağlantılıdır.

Yazım Hatalarına Verilen Tepki Her Zaman Orantılı mı?

Burada daha ilginç bir tartışma başlıyor. Bir tarafta dil kurallarının korunması gerektiğini savunanlar var. Onlara göre yazım kuralları ortak iletişim standardı oluşturur. Eğer herkes kelimeleri farklı şekilde yazarsa zamanla anlaşılabilirlik azalır.

Bu görüşün güçlü yanları bulunuyor. Eğitim araştırmaları, standart yazım kullanımının özellikle akademik ve profesyonel iletişimde güvenilirlik algısını artırdığını gösteriyor. İş başvurularından resmi yazışmalara kadar pek çok alanda dil hataları okuyucunun ilk izlenimini etkileyebiliyor.

Ancak diğer tarafta da önemli bir nokta var. Bir kişinin düşüncesini değerlendirirken yalnızca yazım hatalarına odaklanmak bazen içerik kalitesini gözden kaçırmaya neden olabiliyor. Özellikle internet ortamında hızlı yazım, mobil klavye kullanımı veya otomatik düzeltme kaynaklı hatalar oldukça yaygın.

Bu nedenle “yazım doğruluğu” ile “fikrin değeri” arasında dengeli bir yaklaşım kurmak gerekiyor.

İletişimde Farklı Yaklaşımlar ve Algılar

Forumlarda dikkat çeken bir başka durum ise insanların konuya farklı bakış açılarından yaklaşmasıdır.

Bazı kişiler, özellikle çözüm odaklı düşünmeye eğilimli olanlar, hatanın doğrusunu hızlıca belirtip konuyu kapatmayı tercih eder. Onlar için temel amaç problemin çözülmesidir: “Doğrusu affediyorumdur, konu bitti.”

Diğer bazı kişiler ise hatanın neden yapıldığını, kişinin ne anlatmak istediğini veya eleştirinin nasıl ifade edildiğini daha fazla önemseyebilir. Onlar için iletişimin duygusal ve ilişkisel boyutu öne çıkar.

Bu farklılıklar zaman zaman erkekler ve kadınlar arasında gözlemlenen iletişim eğilimleriyle ilişkilendirilse de araştırmalar bireysel farklılıkların cinsiyet farklılıklarından çok daha büyük olduğunu göstermektedir. Pek çok erkek son derece empatik yaklaşabilirken, birçok kadın da oldukça doğrudan ve çözüm odaklı olabilir.

Bu nedenle “erkekler şöyledir, kadınlar böyledir” gibi genellemeler yerine iletişim tarzlarının kişiden kişiye değiştiğini kabul etmek daha sağlıklı görünüyor.

Dil Kuralları ve Sosyal Statü İlişkisi

Eleştirel açıdan bakıldığında yazım kuralları bazen yalnızca iletişim aracı olmaktan çıkıp sosyal değerlendirme aracına dönüşebiliyor.

Bir kişinin “affediyorum” yerine yanlış bir kullanım tercih etmesi, o kişinin eğitim düzeyi veya bilgi birikimi hakkında kesin bir yargı oluşturmaz. Buna rağmen çevrim içi tartışmalarda zaman zaman dil hatalarının kişiyi küçümsemek için kullanıldığı görülüyor.

Bu yaklaşımın zayıf yönü oldukça açık. Bir yazım hatası, bir insanın bilgi seviyesini, karakterini veya düşünce kalitesini tek başına ölçemez.

Öte yandan dil kurallarını tamamen önemsiz görmek de başka bir aşırılığa yol açabilir. Çünkü ortak kuralların olmadığı bir iletişim ortamında bilgi aktarımı giderek zorlaşır.

Dolayısıyla iki uç yaklaşımın da sorgulanması gerekiyor.

Kaynaklar Ne Söylüyor?

Türk Dil Kurumu’nun güncel yazım kurallarına göre “affetmek” ve buna bağlı çekimler doğru biçimlerdir. Ayrıca dilbilim alanındaki çalışmalar, standart yazımın metinlerin okunabilirliğini ve anlaşılırlığını artırdığını ortaya koymaktadır.

Bununla birlikte iletişim araştırmaları da insanların mesajları değerlendirirken yalnızca içerikten değil, biçimsel unsurlardan da etkilendiğini göstermektedir. Yani yazım hataları algıyı etkiler; ancak bu durum hatanın, fikrin doğruluğunu veya yanlışlığını belirlediği anlamına gelmez.

Sonuç Yerine Düşünmeye Değer Sorular

“Affediyorum” kelimesinin doğru yazımı teknik olarak net bir konu. Doğru kullanım “affediyorum”dur ve bunun dilbilgisel gerekçeleri bulunmaktadır.

Asıl ilginç olan ise bu küçük yazım meselesinin daha büyük sorulara kapı açmasıdır:

• Bir kişinin fikrini değerlendirirken yazım hatalarına ne kadar ağırlık vermeliyiz?

• Dil kurallarını korumak ile insanları gereksiz yere yargılamamak arasındaki denge nasıl kurulabilir?

• Bir tartışmada önemli olan şey kusursuz yazım mı, yoksa anlatılmak istenen düşünce mi?

• Yazım hatalarını düzeltirken öğretici olmak mı, eleştirel olmak mı daha etkili sonuç verir?

Benim gözlemim şu: Yazım kurallarını bilmek ve doğru kullanmak önemlidir. Ancak iletişimin nihai amacı insanları susturmak değil, birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamaktır. “Affediyorum” kelimesinin doğru yazımını öğrenmek değerli bir kazanımdır; fakat bunu yaparken karşımızdaki kişinin vermek istediği mesajı da gözden kaçırmamak gerekir.