Andaval ne anlama gelir ?

Defne

New member
Bir Kelimenin Peşinde Başlayan Hikâye

Forumda bir gece yazılarını okurken bir başlık dikkatimi çekti: “Andaval ne anlama gelir?” İlk bakışta basit bir kelime sorgusu gibi duruyordu ama altındaki yorumlar büyüyordu. İnsanlar sadece bir anlam aramıyordu; bir tavrın, bir toplum dilinin, hatta geçmişten bugüne taşınan bir bakışın izini sürüyordu. Ben de o başlığa kendi yaşadığım bir olayı ekledim. Çünkü bu kelimeyle ilk karşılaşmam, sıradan bir sözlük anısından çok daha fazlasıydı.

Bir Kelimenin İçinde Saklı Toplum

“Andaval” kelimesi, günlük dilde genellikle birini küçümsemek için kullanılan, kaba sayılabilecek bir ifadedir. Saf, kolay kandırılan, düşünmeden hareket eden ya da “aptal”a yakın bir anlam yüklenir. Ancak kelimenin kökeni üzerine kesin bir uzlaşı yoktur; bazı araştırmalarda halk ağzında evrilmiş bir argo olduğu, bazı yorumlarda ise eski dillerden izler taşıdığı söylenir.

Ama asıl mesele kelimenin kökeninden çok, nasıl kullanıldığıydı. Bunu ilk kez üniversite yıllarında anlamıştım.

Bir kütüphane köşesinde Emre ile Selin’in tartışmasına tanık olmuştum. Emre, mühendislik öğrencisi, her şeyi çözüm odaklı ve stratejik bir çerçevede ele alıyordu. Selin ise psikoloji okuyor, olaylara insan davranışı ve duygusal bağlar üzerinden yaklaşıyordu. Aralarında geçen konuşma, aslında “andaval” kelimesinin bile nasıl farklı algılanabileceğini gösteriyordu.

Emre, bir arkadaşlarının yanlış kararını anlatırken sert bir ifade kullanmıştı:

“Böyle yapılır mı? Resmen andaval gibi davranmış.”

Selin hemen müdahale etti. Sesi yükselmeden ama net bir şekilde:

“Belki de andaval dediğin şey, o kişinin eksik bilgiyle ama iyi niyetle hareket etmesidir.”

O an ortam sessizleşmişti.

Farklı Zihinlerin Aynı Kelimeye Bakışı

Emre çözüm üretmeye odaklıydı. Ona göre davranış ya doğruydu ya yanlıştı; sonuçlar analiz edilirdi. Selin ise aynı davranışın arkasındaki duyguyu, geçmişi ve sosyal etkileri görmeye çalışıyordu. İkisi de haklıydı ama farklı yerden bakıyorlardı.

Ben araya girip forumda yazdığım o cümleyi hatırlattım:

“Belki de ‘andaval’ dediğimiz şey, toplumun sabırsızlığının bir yansımasıdır.”

Çünkü tarih boyunca toplumlar, anlam veremedikleri davranışları küçümseyen kelimelerle etiketlemişti. Osmanlı döneminde de halk arasında benzer şekilde “saf”, “bön”, “akılsız” gibi kelimeler, sadece bireyi değil, sosyal hiyerarşiyi de tanımlayan araçlara dönüşmüştü. Dil sadece iletişim değil, aynı zamanda bir güç göstergesiydi.

Selin bunu daha insani bir yerden yorumladı:

“İnsanlar bazen hatalarıyla etiketleniyor. O etiket, kişinin kendisinden çok toplumun acelesini anlatıyor olabilir.”

Emre ise stratejik düşüncesini koruyarak ekledi:

“Peki o zaman hataları nasıl düzelteceğiz? Eğer her şeyi duygusal yorumlarsak sistem nasıl ilerleyecek?”

İşte tartışma tam da burada derinleşti. Bir taraf çözüm arıyordu, diğer taraf anlam.

Andaval Kelimesi Üzerinden Bir Toplumsal Okuma

“Andaval” kelimesi sadece bir hakaret değil, aynı zamanda bir aynaydı. İnsanların birbirine sabırsızlığını, anlayış eksikliğini ve hızlı yargılama eğilimini gösteriyordu.

Forumda bir başka kullanıcı, yaşlı bir tarih öğretmeninin görüşünü paylaşmıştı. Ona göre bu tür kelimeler, toplumun eğitim seviyesiyle değil, iletişim kültürüyle ilgiliydi. Eğitimli insanlar bile bazen bu tür etiketlemelere başvurabiliyordu çünkü mesele bilgi değil, empatiydi.

Bu noktada Selin’in yaklaşımı daha da anlam kazandı. O, kelimenin hedef aldığı kişiyi savunurken aslında toplumsal bir refleksi sorguluyordu. Emre ise aynı soruna çözüm üretmeye çalışıyordu: “Eğer biri yanlış yapıyorsa, bunu nasıl daha iyi hale getiririz?”

İki yaklaşım da eksik değildi. Aksine birbirini tamamlıyordu.

Bir Kelimenin Bıraktığı Soru

O gece forumda yazılanlar büyüdükçe büyüdü. İnsanlar kendi deneyimlerini paylaştı. Kimisi çocukluğunda bu kelimeyle aşağılandığını, kimisi farkında olmadan başkalarına kullandığını yazdı.

Ben ise şunu düşündüm: Bir kelime, bazen bir insanın kendini nasıl gördüğünü bile değiştirebilir mi?

Selin’in dediği gibi, belki de asıl mesele “andaval” kelimesinin anlamı değil, onu hangi duyguyla söylediğimizdi.

Emre’nin yaklaşımı da başka bir gerçeği gösteriyordu: Toplum, düzen ve ilerleme için hataları görmezden gelemezdi.

İkisi arasında bir denge vardı ve belki de insanlık tam da bu dengeyi kuramadığı için sürekli tartışıyordu.

Son Düşünce: Etiketlerin Ötesinde

Forumdaki tartışma sabaha kadar sürdü. Ama en çok aklımda kalan şey, bir kullanıcının yazdığı son cümleydi:

“Belki de insanlar birbirine ‘andaval’ demeden önce, bir adım geri çekilip neden öyle davrandığını sormalı.”

O an anladım ki kelimeler sadece anlam taşımaz, aynı zamanda bakış açısı taşır. Ve bazen bir kelimenin gerçek anlamı, sözlüklerde değil, insanların birbirini nasıl gördüğünde saklıdır.

Şimdi size soruyorum:

Hiç birini aceleyle yargıladığınız oldu mu?

Ya da birinin sizi yanlış bir etiketle tanımladığını hissettiniz mi?

Belki de bu soruların cevabı, “andaval” kelimesinden çok daha derin bir yerde duruyor.